U Saboru predstavljen Vladin Nacionalni program reformi i Program konvergencije

Zagreb – Ministar financija Zdravko Marić predstavio je na zajedničkoj sjednici Odbora za europske poslove, Odbora za financije i državni proračun i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Nacionalni program reformi i Program konvergencije. Riječ je o dokumentima koje Republika Hrvatska priprema u okviru Europskoga semestra, godišnjega ciklusa koordinacije gospodarskih i fiskalnih politika država članica Europske unije.

Predsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković je, otvarajući sjednicu, naglasio važnost rasprave o Nacionalnom programu reformi i Programu konvergencije u Saboru neposredno nakon njihova usvajanja na sjednici Vlade. Rekao je da je Europskoj komisiji važna uključenost nacionalnih parlamenata u aktivnosti unutar Europskoga semestra radi osiguranja parlamentarne podrške reformama te je pozvao Vladu da redovito obavještava saborska radna tijela o aktivnostima koje provodi u cilju ispunjavanja obveza iz Europskoga semestra te o napretku u provedbi reformskih mjera.

Predstavljajući Nacionalni program reformi, ministar Zdravko Marić kao dva osnovna cilja naveo je stabilizaciju javnih financija smanjenjem javnoga duga te promicanjem rasta i zapošljavanja u hrvatskome gospodarstvu. Vlada ciljeve namjerava ispuniti provedbom niza reformskih mjera među kojima se osobito ističu osiguranje održivosti mirovinskoga i zdravstvenoga sustava te reforma javne uprave i obrazovnoga sustava. Program konvergencije u nastupajućem se srednjoročnom razdoblju temelji na nastavku snažnih napora u svrhu daljnje fiskalne konsolidacije poticanja gospodarskoga oporavka. 

- Iako su Nacionalni program reformi i Program konvergencije dokumenti koje pripremamo za Europsku komisiju, riječ je o reformama koje treba provesti prvenstveno radi dobrobiti hrvatskih garđana, zaključio je ministar Marić.
 

Autor: Odbor za europske poslove