Veleposlanici Portugala, Grčke i Alžira u nastupnim posjetima kod predsjednika Sabora Šeksa

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas u nastupne posjete veleposlanika Portugalske Republike Luisa Barrerosa, veleposlanika Helenske Republike Panayotisa Baizosa i veleposlanika Alžirske Narodne Demokratske Republike Salaha Lebdiouia.

Predsjednik Hrvatskog sabora je portugalskom i grčkom veleposlaniku prenio hrvatska očekivanja u vezi s radnom skupinom za promatranje hrvatske suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kao i o obavljenim pripremama za početak pretpristupnih pregovora.

Predsjednik Šeks je ukazao i na nužnost educiranja stanovništva o svim posljedicama članstva u EU, posebice s obzirom na posljednje ankete javnog mišljenja koje je podijeljeno u pogledu hrvatskog pristupanja Uniji. Portugalskog je veleposlanika Luisa Barreirosa zamolio da prenese njegov poziv za uzvratni posjet predsjednika portugalskog parlamenta Hrvatskom saboru istaknuvši interes Hrvatske za portugalska iskustva iz pridruživanja i članstva u Europskoj uniji. Veleposlanik Barreiroso se složio da je intenziviranje odnosa od najveće važnosti u trenutku pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji izrazivši čvrsto uvjerenje da će Hrvatska steći punopravno članstvo u najskorijoj budućnosti.

Grčki je veleposlanik Baizos rekao kako je Grčka dosljedno podržavala i nastavlja podržavati hrvatsku europsku orijentaciju jer vjeruje da je Hrvatska istinski europska država, a njeno članstvo u EU će otvoriti brojna vrata i ostalim zemljama u ovom dijelu Europe. Zahvalivši na iskazanoj potpori predsjednik Sabora je veleposlanika zamolio da prenese poziv predsjednici grčkog parlamenta za uzvratni posjet Hrvatskoj.

Alžirski veleposlanik Lebdioui izvijestio je predsjednika Sabora o političkom i gospodarskom stanju u Alžiru koji se postupno vraća na međunarodnu scenu i gospodarski oporavlja nakon deset godina borbi s terorizmom. Veleposlanik se suglasio s predsjednikom Sabora da mjesto stradanja 12 Hrvata 1993. godine u Alžiru zaslužuje da bude obilježeno spomenikom. Istaknuo je da je alžirski narod tada duboko suosjećao s prijateljskim hrvatskim narodom, a prijateljskom osjećaju je u znatnoj mjeri pridonijela i činjenica da je Hrvatska preko svojih tvrtki neprestano bila prisutna u Alžiru, čak i u najtežim danima.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks je izrazio uvjerenje da su se stvorili uvjeti za uzdizanje inače dobrih bilateralnih odnosa na još višu razinu, u čemu učinkovit doprinos može dati i parlamentarna suradnja.

Autor: Ured predsjednika Sabora