Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert A. Bradtke u nastupnom posjetu kod predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas u nastupni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Roberta Anthonyja Bradtkea koji je, ocijenivši američko-hrvatske odnose najboljima do sada, rekao kako postoji još prostora za suradnju, ne samo glede ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju i NATO, što SAD snažno podržava, nego i glede gospodarske suradnje, razmjene studenata te stabilizacije stanja u jugoistočnoj Europi.

Američki je veleposlanik posebno istaknuo zasluge predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa za uspostavu dobrih i sadržajnih odnosa između Hrvatskog sabora i američkog Kongresa. Američka je strana predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu uputila poziv da u rujnu ove godine predvodi saborsko izaslanstvo tijekom posjeta Sjedinjenim Američkim Državama. U sklopu tog posjeta saborsko izaslanstvo bi razgovaralo s predstavnicima američkog Kongresa i Ministarstva obrane u Washingtonu te s predstavnicima državne uprave i Nacionalne garde Minnesote. Cilj posjeta je upoznavanje s radnim odnosima između civilne vlasti i vojnog vrha na federalnoj i lokalnoj razini. 

Veleposlanik Bradtke je u razgovoru s predsjednikom Sabora rekao da SAD iznimno cijeni ulogu Hrvatskog sabora u donošenju odluke o slanju članova HV-a u Afganistan ocijenivši hrvatsko sudjelovanje u ISAF-u važnim doprinosom za mir i stabilnost u cijelom svijetu. 

Govoreći o članstvu Republike Hrvatske u NATO-u predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i veleposlanik Robert Bradtke složili su se da bi to članstvo bilo snažna poruka cijeloj regiji jugoistočne Europe. Veleposlanik je iznio uvjerenje da će na sljedećem summitu NATO-a u Rigi Washington podržati najsnažniji mogući signal potpore u tom smislu.

Autor: Ured predsjednika Sabora