Veljko Kajtazi primio predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića

Zagreb - Zastupnik dvanaest nacionalnih manjina Veljko Kajtazi primio je predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića. Na sastanku su sudjelovali tajnik HAZU-a Pavao Rudan i profesor s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Ljatif Demir. 

Na sastanku se razgovaralo o znanstvenome skupu o temi "Položaj Roma u Republici Hrvatskoj" s podtemom "Jezik, kultura i književnost Roma" koji će se održati 4. studenoga 2015. u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, na inicijativu saborskoga zastupnika Veljka Kajtazija i u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

- Znanstveni skup će se održati dan prije obilježavanja Svjetskoga dana romskog jezika u RH te će biti svojevrstan uvod u svečano obilježavanje, istaknuo je Veljko Kajtazi. 

Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić i Veljko Kajtazi složili su se u tome da nedostaje interes akademske zajednice za problematiku Roma te očekuju da će predavanjima i diskusijama biti postavljeni temelji za istraživanje položaja Roma u Hrvatskoj. Fokus znanstvenoga skupa trebaju biti aktualni problemi romske nacionalne manjine u Hrvatskoj u širem kontekstu s posebnim osvrtom na specifičnosti njihova jezika i pisma na ovome području, slažu se sugovornici. 

Na skupu će sudjelovati znanstvenici iz područja jezika, obrazovanja, antropologije, gosti iz političkoga života, predstavnici Roma, predstavnici nevladinih organizacija i drugi zainteresirani.
 

Autor: Služba za medije