Vesna Pusić i Milorad Pupovac primili ravnateljicu Odjela za sjevernu, južnu i istočnu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Australije Jane Duke

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić i predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac razgovarali su s ravnateljicom Odjela za sjevernu, južnu i istočnu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Australije Jane Duke.

Središnja tema sastanka bila je uloga i način rada Nacionalnog odbora u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te prava manjina i proces povratka i reintegracije izbjeglica. Predsjednica Odbora Vesna Pusić objasnila je da je Nacionalni odbora osnovan 2005. godine kao rezultat konsenzusa svih parlamentarnih stranaka o pristupanju Hrvatske EU. Upoznavši goste s ulogom Odbora kao sustava parlamentarnog nadzora pristupnih pregovora, ukratko je iznijela trenutačnu fazu pregovaračkog procesa. Sugovornici su se osvrnuli i na posljednji prijedlog povjerenika Europske komisije za proširenje Ollija Rehna za rješavanje spora između Hrvatske i Slovenije. Europska perspektiva važan je čimbenik stabilnosti i dobra strategija razvoja, i za Hrvatsku i za ostale zemlje regije, naglasila je predsjednica Odbora Vesna Pusić.

Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac izrazio je žaljenje što su rebalansom proračuna smanjena sredstva namijenjena povratku i stambenom zbrinjavanju izbjeglica te obnovi kuća. Vesna Pusić i Milorad Pupovac složili su se da Hrvatsku očekuju najzahtjevnije reforme i pregovori za poglavlje 8 - Tržišno natjecanje i poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava.

Autor: Služba za odnose s javnošću