Vesna Pusić primila američkog veleposlanika Jamesa B. Foleya

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Jamesa B. Foleya.

Prilikom svog prvog posjeta predsjednici Nacionalnog odbora Vesni Pusić, veleposlanik James B. Foley izrazio je želju za nastavkom bliske i plodne suradnje između dviju država. Dodao je da Sjedinjene Američke Države gledaju Hrvatsku kao partnera, te izrazio punu potporu pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Zahvalivši na potpori, Vesna Pusić upoznala je veleposlanika s trenutnom fazom pregovora. Istaknula je da Hrvatska puno očekuje od Međuvladine konferencije o pristupanju Hrvatske EU, zakazane za 2. listopada. Sugovornici su se osvrnuli i na razvoj situacije sa Slovenijom, pri čemu je Vesna Pusić istaknula kako pregovori o pristupanju i rješavanje graničnog pitanja moraju biti odvojeni. 

U nastavku sastanka razgovaralo se o suradnji u regiji. Istaknuvši važnost razvoja suradnje, Vesna Pusić posebno je izdvojila ulogu Hrvatske u podupiranju zemalja regije na njihovom putu prema EU. Razgovarajući o NATO savezu, sugovornici su se složili kako je potrebno ojačati njegovu političku dimenziju, ali i kako Hrvatska mora iskoristiti razvojne mogućnosti koje su joj sada dostupne.

Autor: Služba za odnose s javnošću