Vesna Pusić primila članove Radne skupine za proširenje Vijeća EU

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić održala je sastanak s članovima Radne skupine za proširenje Vijeća EU.

Vesna Pusić uvodno je objasnila ulogu i način rada Nacionalnog odbora u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Rekla je kako je Nacionalni odbor osnovan 2005. godine kao rezultat konsenzusa svih parlamentarnih stranaka o pristupanju Hrvatske EU. Upoznavši goste s ulogom Odbora kao sustava parlamentarnog nadzora pristupnih pregovora, ukratko je iznijela trenutnu fazu pregovaračkog procesa. Nakon što je 2008. godinu Nacionalni odbor zaključio s 31 odobrenim pregovaračkim stajalištem, ove godine je odobreno pregovaračko stajalište za Poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna ljudska prava. Vesna Pusić naglasila je kako je još preostalo Poglavlje 8 – Tržišno natjecanje. Model reforme sustava pravosuđa, pokrenut početkom godine, ocijenila je dobrim, posebno u segmentu određivanja jasnih kriterija za izbor sudaca kao i za njihovo napredovanje unutar sustava.
 
Razgovarajući o pregovaračkom procesu predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić rekla je kako Hrvatska danas nailazi na nekoliko poteškoća. Pitanje topničkih dnevnika u okviru suradnje RH s Međunarodnim sudom u Haagu, Vesna Pusić ocijenila je tehničkim pitanjem koje treba što prije biti riješeno, dok je blokada pregovora zbog neriješenog graničnog pitanja sa Slovenijom u ovom trenutku iznimno važno političko pitanje.

Članovi radne skupine za proširenje Vijeća EU složili su se kako je potrebno što prije doći do rješenja problema Hrvatske i Slovenije dok će Europska unija sa svoje strane pokušati osigurati okvir za njegovo rješavanje. Na sastanku je bilo riječi i o reformi brodogradnje, koja je posebno teška i osjetljiva u vrijeme gospodarske krize.

Autor: Služba za odnose s javnošću