Vesna Pusić primila Koordinacijski ured za europske i euroatlantske integracije Tajništva Kabineta ministara Ukrajine

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji Vesna Pusić primila je u radni posjet Koordinacijski ured za europske i euroatlantske integracije Tajništva Kabineta ministara Ukrajine.

Vesna Pusić ukratko je predstavila Nacionalni odbor kao i status hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Istaknula je da je Nacionalni odbor utemeljen na iskustvima tranzicijskih zemalja koje su pristupile Europskoj uniji 2004. i 2007., a on sam je rezultat postignutog konsenzusa svih parlamentarnih stranaka iz 2004. godine. Upravo taj politički konsenzus bio je važan za otvaranje pregovora s EU, kao i za njihovo napredovanje, istaknula je Pusić. Zadaća Nacionalnog odbora je nadgledati u ime parlamenta ukupan proces približavanja Republike Hrvatske Europskoj uniji i tijek pregovora, a odluke u njemu donose se konsenzusom, "što ima političku težinu", rekla je predsjednica Nacionalnog odbora. Upoznala je visoke goste i s drugim aktivnostima Nacionalnog odbora poput organiziranja okruglih stolova o temama vezanim uz pregovore. Vesna Pusić je iznijela status hrvatskih pristupnih pregovora, naglasivši da Hrvatska vjeruje da će do kraja godine sva preostala pregovaračka poglavlja biti otvorena. "Naš optimističan plan, ali mislim da je realan, je da sljedeće godine završimo tehničke pregovore".

Voditelj ukrajinskog izaslanstva i zamjenik direktora Odjela za praćenje EU – ukrajinskih odnosa Viacheslav Stetsenko rekao je da u Ukrajini nema tijela poput Nacionalnog odbora, usprkos činjenici da sve političke snage podržavaju ideju približavanja zemlje Europskoj uniji. Smatra da bi osnutak sličnog tijela bio od izuzetne važnosti za ubrzanje ukrajinskog puta prema europskim integracijama. Izložio je trenutačan status uskladbe ukrajinskog nacionalnog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, rekavši da najveći dio posla obavlja Ministarstvo pravosuđa u čijem je sastavu poseban odjel koji se time bavi. Postoji plan usklađivanja za svaku godinu, a Ukrajina se nalazi u finalnoj fazi pred zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, istaknuo je Stetsenko.

Vesna Pusić zaključila je da se Hrvatska zalaže za nastavak procesa europskog proširenja i zagovara put Ukrajine prema europskim integracijama. "Ako mislite da Vam mi bilo što možemo pomoći temeljem naših iskustava iz pregovaračkog procesa, stojimo Vam na raspolaganju", rekla je. 

Stetsenko je zahvalio na hrvatskoj ponudi i spremnosti prenošenja iskustava, naglasivši da Ukrajina već u ovoj fazi koristi hrvatska iskustva, a svaka buduća bit će dobrodošla. "Želimo da Hrvatska pristupi Europskoj uniji što prije kako bi Ukrajina dobila još jednog saveznika za postizanje svog cilja – ulaska u punopravno članstvo EU", kazao je Stetsenko.

Autor: Služba za odnose s javnošću