Vesna Pusić primila Odbor za poslove Europske unije švedskog parlamenta

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić održala je sastanak s Odborom za poslove Europske unije parlamenta Kraljevine Švedske.

Vesna Pusić uvodno je objasnila ulogu i način rada Nacionalnog odbora u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Rekla je kako je Nacionalni odbor osnovan 2005. godine kao rezultat konsenzusa svih parlamentarnih stranaka o pristupanju Hrvatske EU. Upoznavši goste s ulogom Odbora kao sustava parlamentarnog nadzora pristupnih pregovora, ukratko je iznijela trenutačnu fazu pregovaračkog procesa.

Predsjednica Odbora za poslove Europske unije švedskog parlamenta Anna Maria Kinberg Batra rekla je kako Švedska snažno podupire proširenje EU, te se nada da će se ključni dio pregovora zaključiti u okviru švedskog predsjedanja u drugoj polovici ove godine. Goste je zanimao proces reformi u Hrvatskoj, posebno reforma pravosuđa, razvoj civilnog sektora te povratak izbjeglica. Vesna Pusić je naglasila kako je kvalitetno i neovisno pravosuđe osnovni preduvjet dovršavanja svih ostalih reformi te da bi taj proces izdvojila kao najvažniji za hrvatsko društvo u cjelini. Član Nacionalnog odbora Miljenko Dorić upoznao je goste s razvojem civilnog društva, dok se Milorad Pupovac osvrnuo na proces povratka izbjeglica. Zaključio je kako je velik dio posla napravljen, no da su potrebni dodatni napori u obnovi porušenih kuća te na uključivanju pripadnika nacionalnih manjina u rad državnih i javnih službi. Sugovornici su se osvrnuli i na problem slovenske blokade pregovora. Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić rekla je kako se nada da će se otvoriti konstruktivni razgovori zainteresiranih strana kako bi se pronašlo rješenje utemeljeno na međunarodnom pravu.

Autor: Služba za odnose s javnošću