Vesna Pusić primila potpredsjednicu Vlade Crne Gore za europske integracije

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u Hrvatskome saboru potpredsjednicu Vlade Crne Gore za europske integracije Gordanu Đurović. 

Vesna Pusić je rekla da Hrvatska podržava nastojanja Crne Gore prema europskim integracijama, naglasivši da bi taj put trebao biti zajednički čitavoj regiji. Predstavila je Nacionalni odbor, njegovu strukturu i ulogu u pregovaračkom procesu za pristup Hrvatske u članstvo EU. Istaknula je da je Hrvatska prva zemlja koja je u pregovorima za članstvo u Uniji ustrojila takvo parlamentarno tijelo. Ono je osnovano 2005. godine, nakon što je u Hrvatskome saboru postignut stranački konsenzus o pitanju članstva Hrvatske u EU kao prioritetnom cilju hrvatske vanjske politike. Osnovna zadaća Nacionalnog odbora nadgledanje je cijelog tijeka pregovora, po svim pregovaračkim poglavljima, a na njegovom čelu je predstavnik opozicije. Odluke se donose konsenzusom, što znači da svaki zastupnik ima mogućnost ulaganja veta na pregovaračka stajališta. U Nacionalnom odboru je, uz članove Parlamenta, i predstavnik akademske zajednice, sindikata, poslodavaca, te predstavnik iz Ureda Predsjednika Republike Hrvatske.

Vesna Pusić je naglasila da su, uz kvalitetu, Hrvatskoj od iznimne važnosti i rokovi, koji traže pojačavanje dinamike pregovora, s ciljem njihovog tehničkog zaključivanja do kraja 2009. godine. Što se tiče informiranja građana o EU, smatra da tu treba pojačati napore i da je na neki način zanemarena komunikacija s javnošću od onog trenutka kad je postignut konsenzus među parlamentarnim strankama. 

Gordana Đurović izložila je ključne aktivnosti Crne Gore u procesu europskih integracija, rekavši da je izgledno da će Crna Gora u najskorije vrijeme predati aplikaciju za pristupanje u članstvo. Podrška javnosti za EU u Crnoj Gori u ovom trenutku je 71 posto, a u crnogorskom parlamentu postignut je puni konsenzus o pitanju europskih integracija i ciljane budućnosti Crne Gore u EU. Na završetku razgovora obostrano je ocijenjeno da je Europska unija strateški cilj obje zemlje, ali i jedina alternativa čitavoj regiji

Autor: Služba za odnose s javnošću