Vesna Pusić primila predsjednika Odbora za vanjsku politiku Sejma Republike Poljske Andrzeja Halickog

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić sastala se s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Sejma Republike Poljske Andrzejem Halickijem i članovima Odbora. 

Vesna Pusić uvodno je objasnila ulogu i način rada Nacionalnog odbora u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Rekla je kako je Nacionalni odbor osnovan 2005. godine kao izraz konsenzusa svih parlamentarnih stranaka o pristupanju Hrvatske EU. Upoznavši goste s ulogom Odbora kao sustava parlamentarnog nadzora pristupnih pregovora, ukratko je iznijela trenutačnu fazu pregovaračkog procesa. Od pet poglavlja, koliko ih Hrvatska ima neotvorenih, otvaranje triju poglavlja blokirala je Slovenija dok za preostala dva još nije stigao poziv od Europske komisije za predajom pregovaračkih stajališta. Plan Hrvatske, dodala je, jest otvoriti sva poglavlja do kraja ove godine.

Gosti iz Poljske predstavili su svoja iskustva iz završne faze pregovora s EU, a posebno komunikacijsku strategiju prema javnosti. Sugovornici su se složili da je nužno građanima pružiti konkretne informacije o tome što ulazak u Europsku uniju donosi njima i njihovoj neposrednoj okolini. Vesna Pusić zahvalila je na podršci koju Poljska pruža Hrvatskoj u ovom procesu. Završno, upoznala je goste sa sljedećim aktivnostima Nacionalnog odbora koje uključuju i jačanje parlamentarne diplomacije prije ratificiranja hrvatskog pristupnog ugovora u parlamentima zemalja članica EU, nakon zaključivanja pregovaračkog procesa.

Autor: Služba za odnose s javnošću