Vesna Pusić primila zastupnika u Zastupničkom domu talijanskog parlamenta Piera Fassina

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u posjet zastupnika u Zastupničkom domu talijanskog parlamenta Piera Fassina i veleposlanika Talijanske Republike u RH Alessandra Pignattia Morana di Custozu.

Zastupnik Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Piero Fassino upoznao je Vesnu Pusić sa zaključcima jučerašnjeg kolokvija Skupštine Zapadnoeuropske unije na temu "Sadašnja zbivanja na zapadnom Balkanu". Vesna Pusić složila se s tvrdnjom zastupnika Fassina kako je za cijelu regiju iznimno važno da Hrvatska što prije zaključi pristupne pregovore te da EU definira plan približavanja za ostale zemlje regije. Zemlje regije, naglasila je Pusić, ulaze u novu fazu odnosa, a to je konkretiziranje suradnje i zajednički rad na preuzimanju odgovornosti za stabilnost regije. Europska perspektiva važan je aspekt te suradnje, zaključio je Piero Fassino. 

Govoreći o hrvatskim pristupnim pregovorima, Vesna Pusić upoznala je gosta s trenutačnom fazom procesa. Rekla je da Hrvatskoj još predstoje neke organizacijske i tehničke prilagodbe, među kojima je i prilagodba Hrvatskoga sabora za djelovanje unutar EU. Vesna Pusić izrazila je nadu u pozitivan ishod slovenskog referenduma o arbitražnom sporazumu, rekavši da bi time odnosi dviju država sigurno bili unaprijeđeni. Razgovarajući o ustavnim promjenama, sugovornici su razmijenili iskustva obiju zemalja o načinima glasovanja građana koji ne žive u matičnim državama. 

U okviru razgovora o BiH, Vesna Pusić i Piero Fassino složili su se da je trenutačna situacija složena, te da je potreban veći napor kako bi se osigurala stabilnost i ojačale institucije. I u ovom kontekstu, jasno zacrtan put prema europskim integracijama i NATO-u može biti od iznimnog značenja, istaknuto je. Na završetku sastanka zastupnik Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Piero Fassino još jednom je potvrdio snažnu potporu Italije što skorijem ulasku RH u EU.

Autor: Služba za odnose s javnošću