Vesna Pusić sastala se s francuskim državnim tajnikom Jouyetom

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesna Pusić primila je u Hrvatskome saboru državnog tajnika za europske poslove Francuske Jean-Pierrea Jouyeta.

Francuski državni tajnik rekao je da je ovaj posjet još jedno ohrabrenje Hrvatskoj da će Francuska u vrijeme svoga predsjedanja EU, koje započinje u srpnju, učiniti sve što je u njezinoj moći da se pregovori Hrvatske s EU ubrzaju s ciljem njihovog zaključenja 2009. godine. Štoviše, jedan od prioriteta francuskog predsjedanja bit će upravo ubrzanje pregovora s Hrvatskom. Jouyet je rekao da Francuska smatra da je realno očekivati da Hrvatska otvori pregovore u svim poglavljima do kraja ove godine i da od Europske komisije ne treba očekivati nikakve dodatne komplikacije u tom procesu. Pritom Hrvatska mora provesti nužne reforme, u prvom redu pravosuđa i javne uprave te borbu protiv korupcije. Smatra da se pregovori mogu znatno ubrzati već i u vrijeme slovenskog predsjedanja, a Francuska će sa svoje strane pružati Hrvatskoj pomoć u svakom pogledu.

Vesna Pusić istaknula je ulogu koju Hrvatski sabor sa svojom strukturom ima u cijelom pregovaračkom procesu, kao i njegovu buduću ulogu u uključivanju javnosti u taj proces. Govorila je i o značenju uspostavljenog političkog konzenzusa o pitanju EU kao prioritetu nad prioritetima ne samo hrvatske vanjske politike nego i hrvatskog društva. Hrvatska javnost prepoznala je važnost i nužnost upravo onih reformi koje i Europska komisija smatra najvažnijima - pravosuđa, javne uprave i borbe protiv korupcije. Osvrnula se i na ulogu Hrvatske u regiji, rekavši da Hrvatska snažno podupire težnje i aspiracije zemalja koje idu u smjeru eurointegracija. 

Francuski državni tajnik pohvalno se izjasnio o upoznavanju i uključivanju javnosti u cijeli proces, čime on postaje transparentniji i demokratičniji. Pritom je naglasio da je sam proces pregovora stvaran jer uključuje strukturne reforme koje donose napredak i idu prema poboljšanju standarda građana. Smatra da je uspostavljanje konsenzusa o pitanju EU od iznimnog značenja. Složio se s Vesnom Pusić da Hrvatska u prvom redu provodi reforme zbog napretka hrvatskog društva i svojih građana. Ipak, naglasio je da treba stalno i iznova podsjećati da je Hrvatska kulturno, povijesno i u svakom drugom pogledu europska zemlja, a sada je potrebno učiniti još jedan korak da to postane i upravno-politički, kao 28. članica EU.

Autor: Služba za odnose s javnošću