Vesna Pusić, Željko Jovanović i Ana Lovrin primili nizozemskog ministra pravosuđa Ernsta Hirscha Ballina

Zagreb - Ministar pravosuđa Kraljevine Nizozemske Ernst Hirsch Ballin susreo se u Hrvatskome saboru s predsjednicom Nacionalnog odbora Vesnom Pusić, predsjednikom Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željkom Jovanovićem i predsjednicom Odbora za pravosuđe Anom Lovrin.

Razmijenjena su stajališta o tijeku pravosudne reforme u Republici Hrvatskoj, aktivnostima koje su poduzete i mjerama koje trebaju uslijediti, posebice vezano za otklanjanje blokade u Poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava. Razgovaralo se i o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, kao i osposobljenosti hrvatskoga pravosuđa za suđenja za ratne zločine na domaćim sudovima. Saborski dužnosnici upoznali su nizozemskog ministra s mjerama koje Hrvatska poduzima na planu borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, usklađivanju zakonodavstva te razini njegove provedbe.

Nizozemski ministar izrazio je svoje zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj i razgovorima koje je vodio s hrvatskim dužnosnicima, istaknuvši da je napredak Hrvatske na području reforme pravosuđa znatan. Rekao je da Nizozemska želi pomoći Hrvatskoj u nastavku pregovaračkog procesa. Osvrnuo se na sastanak koji je vodio u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske s ministrom pravosuđa Ivanom Šimonovićem i potpisano Pismo namjere o daljnjoj suradnji između hrvatskog i nizozemskog ministarstva pravosuđa. 

Ana Lovrin naglasila je da reforma hrvatskog pravosuđa bilježi pozitivne rezultate te da će Hrvatska i dalje ulagati napore u cilju izgradnje neovisnog i učinkovitog pravosudnog sustava. Istaknula je da puna suradnja Hrvatske s Haaškim sudom nije upitna ni u kojem slučaju, kao ni nastavak borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, što su mjerila za otvaranje pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava. Dodala je da je u odnosima s haaškim tužiteljstvom ostalo otvoreno samo jedno pitanje, a to je dostava topničke dokumentacije. "Kako o tome ovisi otvaranje pregovora, odnosno uklanjanje blokade od strane nekih zemalja EU za otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava, Hrvatskoj je posebno važno da se to pitanje riješi."

Vesna Pusić smatra da je model reforme pravosuđa dobar, ali da su rokovi provedbe predaleki. Istaknula je da je poglavlje Pravosuđa i temeljnih prava temeljno poglavlje pregovora, "jer su ta pitanja temelj za sve drugo". Što se tiče suradnje sa sudom u Haagu, istaknula je da to više nije političko pitanje i da je ta suradnja neupitna za sve parlamentarne stranke.

Željko Jovanović istaknuo je da Hrvatska ima dobru organizacijsku strukturu za provedbu Strategije suzbijanja korupcije, ali da rezultati na tom planu još uvijek nisu dovoljni.

Autor: Služba za odnose s javnošću