Viša savjetnica koordinatora Pakta o stabilnosti Petra Bläss u posjetu Saboru

Zagreb - Viša savjetnica koordinatora Pakta o stabilnosti, i bivša potpredsjednica njemačkog Parlamenta, Petra Bläss posjetila je danas Hrvatski sabor, kako bi u razgovoru sa saborskim dužnosnicima razmijenila informacije i iskustva o parlamentarnoj suradnji, kako na razini međunarodnih institucija i bilateralnoj suradnji s državama Europske unije, tako i o međuparlamentarnoj suradnji zemalja u regiji. Premalo međuparlamentarne suradnje u proteklom razdoblju, objašnjava shvaćanjem da su ciljevi koji proizlaze iz Pakta o stabilnosti uglavnom u nadležnosti vlada, što drži netočnim.
Na temelju zapažanja i primjedbi iz ovih razgovora, Petra Bläss izradit će prijedlog modela međuparlamentarne suradnje zemalja potpisnica Pakta o stabilnosti na radnom stolu koji će se održati početkom lipnja ove godine u Ljubljani.
Predsjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Željka Antunoviću razgovoru s Petrom Bläss naglasila je da je ona zagovornica konkretnih projekata ocijenivši da su na ovom području prevladane barijere koje su posljedica rata te da postoji i mogućnost i želja za međuparlamentarnom suradnjom. Željka Antunović prihvatila je prijedlog da bude sudionica radnog stola koji će se uskoro održati, a na kojem će biti obrađene brojne teme u vezi s informiranjem i informatizacijom.
Član saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković izrazio je čvrsto opredjeljenje Republike Hrvatske za buduće članstvo u Europskoj Uniji i NATO-u, te rekao da o tom pitanju postoji konsenzus svih relevantnih političkih snaga u zemlji. Hrvatska Vlada svojim postupcima jasno pokazuje odlučnost u poštivanju kriterija koje pred nju postavlja međunarodna zajednica.Upravo na području regionalne suradnje ima puno prostora za zajedničko djelovanje, a prvenstveno je to zajednička borba protiv organiziranog kriminala i trgovine ljudima te suradnja u vezi sa zaštitom manjina.
Gošću je primio i voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Frano Matušić. Izrazio je zadovoljstvo vrlo dobrom suradnjom hrvatskog izaslanstva sa ostalim izaslanstvima, koju treba i dalje razvijati. Naglasio je da treba poticati i suradnju država jugoistočne Europe, a kao posebno značajnom ocijenio je suradnju na području kulture, obrazovanja i znanosti, koja može pridonijeti snaženju duha tolerancije na ovim prostorima.
Gordana Sobol, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, rekla je da su brojna pitanja na kojima žene jugoistočne Europe mogu i trebaju surađivati. Suradnja se do sada većinom odvijala na inicijativu nevladinih udruga. Postoji zainteresiranost da se ona nastavi, posebice na pitanjima sprečavanja nasilja nad ženama i trgovine ženama. Suradnja na tom području može pridonijeti daljnjem stabiliziranju regije.
Tema razgovora s potpredsjednicom Hrvatskoga sabora dr. sc. Vesnom Pusić, bila je uloga parlamentarnih odbora u političkom sustavu države. Sugovornice su se složile kako jačanje uloge parlamentarnih odbora, ne samo u zakonodavnoj proceduri, već i u nadzoru izvršne vlasti, može dodatno potaknuti razvoj parlamentarizma. 
Predsjednik saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju dr.sc. Milorad Pupovac u razgovoru sa gospođom Bläss istaknuo je važnost suradnje parlamenata zemalja regije na svim pitanjima. Nerazvijeni i nejasni odnosi sa zemljama u regiji, smatra dr.sc. Pupovac, u kontekstu globalnih prijetnji terorizma, krijumčarenja ljudi, oružja i droge, predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti Republike Hrvatske i susjednih zemalja.