Vladimir Šeks primio izaslanstvo Odbora za europske poslove parlamenta Kraljevine Švedske

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je izaslanstvo Odbora za europske poslove parlamenta Kraljevine Švedske, na čelu s njegovom predsjednicom Annom Kinberg Batrom, koje boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Sabora Šeks izrazio je zadovoljstvo bilateralnim odnosima, koji su dobri i prijateljski, te je zahvalio Švedskoj na podršci ulasku Hrvatske u Europsku uniju, kao i na stručnoj, tehničkoj i financijskoj pomoći koju Hrvatskoj pruža na tom putu. Pokazatelj intenzivne suradnje Hrvatske i Švedske je, među ostalim, predstojeći Croatia Summit 2009. koji će se u zajedničkoj organizaciji Hrvatske i Švedske održati u srpnju u Dubrovniku. Potpredsjednik Šeks posebno je pozdravio želju švedskog parlamenta da intenzivira suradnju sa zemljama koje su u procesu približavanja Europskoj uniji istaknuvši "kako ovaj posjet svjedoči tome". U vezi s time izrazio je nadu da će, nakon prošlogodišnjeg posjeta predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića Švedskoj, uslijediti i posjet predsjednika švedskog parlamenta Hrvatskoj Pera Westerberga, što bi bio dodatan poticaj parlamentarnoj suradnji. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks izvijestio je predsjednicu Odbora za europske poslove Annu Kinberg Batru o tijeku usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim, kao i o predstojećim ustavnim promjenama. 

U vezi sa slovenskom blokadom hrvatskog pristupa Europskoj uniji potpredsjednik Šeks istaknuo je kako otvorena bilateralna pitanja ne bi smjela ni na koji način utjecati na pristupne pregovore, podsjetivši na činjenicu da je i Slovenija u EU ušla s neriješenim pitanjem granice. "Hrvatska snažno podupire vladavinu prava i u tom svjetlu smatra da bi hrvatsko-slovenski granični spor trebalo riješiti pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, te bi se i medijacija, kakvu predlaže EK, trebala temeljiti na međunarodnom pravu", rekao je potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks. U vezi s NATO savezom izrazio je nadu da će "Slovenija pronaći mehanizme i načine da obustavi pokušaje da se Hrvatsku zaustavi na putu prema članstvu u NATO-u".

Predsjednica Odbora za europske poslove parlamenta Kraljevine Švedske Anna Kinberg Batra istaknula je kako u švedskom parlamentu postoji "jednoglasna podrška ulasku Hrvatske u EU", a to je i "razlog ovom posjetu Hrvatskoj". Rekla je kako prije švedskog predsjedanja Europskom unijom žele razgovarati o pristupanju Hrvatske, tim više što su obje strane zainteresirane da se pregovori završe do kraja ove godine. "Zato nam je jako stalo da se riješi problem sa Slovenijom, s kojom također razgovaramo", kazala je predsjednica odbora, naglasivši kako u cilju pomicanja s mrtve točke treba iskoristiti "i međunarodno pravo kao i Komisijinu inicijativu".

Izrazivši zadovoljstvo time što Švedska i Hrvatska mogu razgovarati kao prijatelji, predsjednica Odbora za europske poslove Anna Kinberg Batra podržala je nastojanja Hrvatske da riješi pitanje brodogradnje. U vezi s time navela je kako je i švedska kao preduvjet ulaska u EU morala proći kroz bolan proces restrukturiranja vlastite brodogradnje. Pohvalila je i napredak Hrvatske "u pravom smjeru" koji je zabilježen na području pravosuđa.

Autor: Ured predsjednika Sabora