Vladimir Šeks primio predsjednika Republike Makedonije Branka Crvenkovskog

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u službeni posjet predsjednika Republike Makedonije Branka Crvenkovskog.

Sugovornici su se uvodno složili da su odnosi dviju zemalja prijateljski i bez otvorenih pitanja te da obje zemlje dijele zajedničke ciljeve napretka regije. Naglasivši kako je postignut visok stupanj suradnje u procesu približavanja dviju država Europskoj uniji i NATO savezu, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks rekao je kako se nada da će Makedonija u bliskoj budućnosti riješiti preostale prepreke te postati 29. članica NATO-a. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica rekao je kako i u procesu pristupanja EU Hrvatska i Makedonija imaju izvrsnu suradnju. Osvrnuvši se na objavljeno Izvješće EK o napretku Hrvatske, rekao je kako je ono obećavajuće i sadrži dobar putokaz za Hrvatsku. Naravno, dodao je, provedba reformi mora i nadalje biti hrvatski prioritet. U okviru razgovora o pristupanju EU predsjednik Republike Makedonije Branko Crvenkovski rekao je kako Makedonija ne može biti zadovoljna ovogodišnjim Izvješćem zbog izostanka određivanja datuma otvaranja pregovora za pristupanje. Rekao je kako je pred Makedonijom dug put, posebno u području reformi pravosuđa i javne uprave no, dodao je, taj se put mora proći zbog samih građana. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks obećao je nastavak potpore Makedoniji na tom putu, kao i nužnost jačanja europske perspektive za čitavu regiju. 

Sugovornici su se osvrnuli i na dobru gospodarsku suradnju te rast trgovinske razmjene između dviju zemalja, a iskazana je i obostrana spremnost za intenziviranje suradnje na području sigurnosti i borbe protiv organiziranog kriminala. U završnom dijelu razgovora voditelj Hrvatsko-makedonske skupine prijateljstva u Hrvatskome saboru Silvano Hrelja upoznao je prisutne s aktivnostima Skupine istaknuvši vrlo dobru suradnju s istovjetnom skupinom u Sobranju.

Autor: Služba za odnose s javnošću