Voditelj Misije OESS-a, veleposlanik Peter Semneby i veleposlanik Bosne i Hercegovine Zlatko Dizdarević u oproštajnim posjetima kod predsjednika Sabora

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas u oproštajne posjete voditelja Misije OESS-a, veleposlanika Petera Semnebyja i veleposlanika Bosne i Hercegovine Zlatka Dizdarevića.

Voditelj Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj Peter Semneby je pohvalio Hrvatsku zbog velikog napretka koji je postigla u relativno kratkom vremenu te je od zemlje, koja je bila podijeljena čak i oko strateškog cilja, došla na sam prag Europske unije. Istodobno je ukazao da postoje područja u kojima treba nastaviti s dosadašnjim aktivnostima. To se u prvom redu odnosi na zastupljenost predstavnika manjinskih zajednica u tijelima državne uprave, reformu izbornog zakonodavstva i jačanje institucije pučkog pravobranitelja. U pogledu povratka izbjeglica veleposlanik Semneby je izrazio zadovoljstvo voljom hrvatske vlade da održava dijalog na regionalnoj razini kako bi se riješio i taj problem. 

Zahvalivši voditelju Misije OESS-a na njegovom velikom doprinosu u razvoju demokratskog društva i nužnim transformacijama u Hrvatskoj predsjednik Sabora se složio da treba nastaviti s reformama te je najavio donošenje jedinstvenog izbornog zakona nakon svibanjskih lokalnih izbora. Također je istaknuo da pučkom pravobranitelju treba, uz veće ovlasti, dati i znatnija financijska sredstva. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks je izrazio nadu da će sa sljedećim voditeljem Misije OESS-a u Hrvatskoj biti ostvaren jednako uspješan dijalog usmjeren na jačanje i zaštitu ljudskih prava i institucija građanskog društva.

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Zlatko Dizdarević je u razgovoru s predsjednikom Hrvatskog sabora istaknuo kako je situacija u Hrvatskoj, a još i više u Bosni i Hercegovini, prije 4 godine bila drugačija u odnosu na današnju kada više ni u BiH nema dileme oko strateškog vanjskopolitičkog cilja: članstva u Europskoj uniji. S tim u vezi je rekao da je u interesu njegove zemlje da Hrvatska što brže uđe u EU naglasivši važnost individualnog pristupa, za koji Bosna i Hercegovina očekuje da bude jednog dana primijenjen i u njenom slučaju. 

Izrazivši žaljenje zbog završetka mandata tijekom kojeg je veleposlanik Dizdarević učinio mnogo za odnose dviju država predsjednik Sabora Vladimir Šeks se suglasio da u svim mogućim rješenjima eventualnih budućih ustavnih promjena treba prvenstveno voditi računa o punoj ravnopravnost i jednakosti sva tri konstitutivna naroda.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora