Voditeljica međuparlamentarne Hrvatsko-danske skupine prijateljstva Alenka Košiša Čičin-Šain primila veleposlanika Kraljevine Danske Hansa Michaela Kofoed-Hansena

Zagreb - Voditeljica međuparlamentarne Hrvatsko-danske skupine prijateljstva mr.sc. Alenka Košiša Čičin-Šain primila je danas u radni posjet veleposlanika Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Hansa Michaela Kofoed-Hansena.

Tema razgovora bila je inteziviranje bilateralne suradnje dviju zemalja kako na političkom, tako i na kulturnom, znanstvenom,  obrazovnom i gospodarskom planu.  Tom je prilikom danski veleposlanik istaknuo kako Danska podržava hrvatske napore za priključenjem Europskoj uniji i NATO-u, te kako već postoji odlična suradnja u razmjeni iskustava u svezi s prilagodbom zakonodavnih propisa s europskim normama. Prema dosad postignutom Hrvatska se, smatra Koefed-Hansen, kreće u dobrom smjeru,  ali isto tako potrebno je uložiti dodatne napore i pokazati veću odlučnost pri rješavanju pitanja na području povratka izbjeglica i suradnje s Haaškim sudom.

Naglašavajući važnost aktivnije uloge međuparlamentarne Hrvatsko-danske skupine prijateljstva,  mr.sc. Košiša Čičin-Šain je istaknula kako je Danska za Hrvatsku, zbog sličnosti u broju i strukturi populacije, jedan od kvalitetnijih komparacijskih modela, te kako bi danska iskustva o suradnji s Europskom unijom za Hrvatsku bila vrlo dragocjena.