Zajednički parlamentarni odbor Republika Hrvatska – Europska unija zaključio prvu radnu sjednicu 9. sastanka Odbora

Zagreb - Zajednički parlamentarni odbor Republika Hrvatska – Europska unija zaključio je prvu radnu sjednicu 9. sastanka Odbora. Nakon pozdravnih riječi supredsjedatelja Odbora Marija Zubovića i Pala Schmitta, ministar pravosuđa Ivan Šimonović izložio je strategiju i postignute rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Hrvatskoj.

U nastavku sjednice ministar Šimonović predstavio je trenutačno stanje provedbe reforme pravosuđa. Naglasio je kako je cilj reforme brz i nepristran pravosudni sustav koji će biti dostupan svim građanima Republike Hrvatske. Kao glavne reformske mjere izdvojio je poboljšavanje zakonskih propisa, učinkovitije upravljanje sudovima te uvođenje objektivnih i transparentnih kriterija selekcije za sudačku profesiju. Od 1. veljače ove godine, dodao je, u praksi je i sustav besplatne pravne pomoći koji bi trebao osigurati ostvarivanje prava građana na pristup sudu bez diskriminacije prema imovnom stanju ili državljanstvu.

U nastavku sjednice razmijenjena su mišljenja o stanju procesa pregovora i pripreme Hrvatske za članstvo u EU. U ime Vlade Republike Hrvatske govorio je glavni pregovarač Vladimir Drobnjak. Osvrnuvši se na trenutačno stanje pregovora, rekao je kako bi na sljedećoj međuvladinoj konferenciji o pristupanju, krajem ožujka, Hrvatska mogla ostvariti veliki napredak ako se do tada riješi pitanje slovenske blokade. Zaključio je da Hrvatska nastavlja s provođenjem reformi i usklađivanjem zakonodavstva unatoč trenutačnom zastoju. Čestitavši Hrvatskoj na ostvarenom napretku, veleposlanik Republike Češke Karel Kühnl rekao je kako je proširenje jedan od prioriteta češkog predsjedanja Europskom unijom. Šef Delegacije EK u Hrvatskoj Vincent Degert složio se s veleposlanikom istaknuvši kako Komisija jasno razlikuje "pregovore vezane za acquis i bilateralne probleme koji moraju ostati izvan toga". No, dodao je, Hrvatska treba nastaviti s provođenjem reforme pravosuđa i javne uprave te održati dobru suradnju sa sudom u Haagu.

Članovi Zajedničkog parlamentarnog odbora složili su se da je ova godina ključna za proces pristupanja Hrvatske EU. Izrazili su nadu da će do kraja ove godine biti ispunjen plan tehničkog zaključenja pregovora. Na drugoj radnoj sjednici članovi Odbora razmijenit će mišljenja o odnosima Republike Hrvatske sa susjednim državama, reakcijama na aktualnu financijsku krizu te o energetskim izazovima Europske unije i jugoistočne Europe. Na kraju sastanka predviđeno je usvajanje Zajedničke izjave i Preporuka.

Autor: Služba za odnose s javnošću