Započela međuparlamentarna konferencija o temi „Javni medijski servisi i parlamenti zemalja proširenja“

Zagreb - U Hrvatskome saboru započela je u četvrtak dvodnevna međuparlamentarna konferencija s temom: „Javni medijski servisi i parlamenti zemalja proširenja“. 

Sudionike konferencije uvodno su pozdravili predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Gvozden Srećko Flego, članica Odbora za vanjske poslove Europskoga parlamenta Eleni Theocharous, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, a putem video poruke i glavna ravnateljica Europske udruge javnih radiotelevizija Ingrid Deltenre. 

Međuparlamentarna konferencija je okupila zastupnike iz Europskog parlamenta, Hrvatskoga sabora i parlamenta zemalja proširenja, kao i predstavnike Europske udruge javnih televizija (EBU), javnih medijskih servisa, privatnih nakladnika, medijskih stručnjaka, Vijeća za regionalnu suradnju, Hrvatskoga novinarskog društva, Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te Ministarstva kulture RH. 

Tema prvog panela bila je „Uloge i suživot parlamenata i javnih medijskih servisa“, na kojemu su predstavljeni europski standardi te prakse u jugoistočnoj Europi i Turskoj. Sudionici su raspravljali o zakonodavnim okvirima koji reguliraju medije u njihovim zemljama, kao i o digitalizaciji rada parlamenata. Bilo je riječi i o povjerenju građana u javne servise. Sandra Bašić Hrvatin, medijska stručnjakinja za EU i Vijeće Europe, istaknula je važnost temeljnih vrijednosti javnih servisa. 

Sudionici su žustro raspravljali o problemima s kojima se svakodnevno suočavaju njihovi javni servisi zbog nedovoljne implementacije zakona iz područja medija. Tijekom rasprave istaknuto je kako u pojedinim zemljama usklađivanje domaćeg zakonodavstva s europskim i međunarodnim zakonodavstvom nije na odgovarajućoj razini zbog njihove nedovoljne implementacije. Također je istaknuto kako je utjecaj medija ključan za razvoj demokracije u društvu. 
 

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe