Započelo ljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju

Beograd – Dvadeseto godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (PS OESS) započelo je danas u Beogradu s temom "Jačanje efektivnosti i efikasnosti Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju – Novi početak nakon summita u Astani". U radu Skupštine sudjeluje i stalno Izaslanstvo Hrvatskoga sabora pri PS OESS-a koje predvodi voditelj Tonino Picula.

Na vrlo opsežnom predloženom dnevnom redu, među ostalima, su teme: nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode u terorizam; Mediteranske političke tranzicije; borbe protiv rasizma, ksenofobije i oblika društvene isključenosti, kibernetičke sigurnosti, borbe protiv trgovanja ljudskim organima i transnacionalnog organiziranog kriminala; migracija, iskoristivosti obradivih zemljišta kao načina zaštite od neishranjenosti, gladi i nekontroliranih migracija; slobode prijenosa informacija i znanja, zaštite od kontaminacije azbestom; proširenje partnerstva na nečlanice Mediteranske skupine zemalja Palestinu i Libanon i niz drugih tema s područja sigurnosti, zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Parlamentarna skupština zaključit će rad u nedjelju, 10. srpnja donošenjem Beogradske deklaracije kojom se izražava zajednički stav zemalja sudionica o raspravljanim pitanjima. Jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a održat će se u Dubrovniku od 7. do 10. listopada ove godine.

Autor: Internet redakcija