Započeo dvodnevni sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU

Opatija - Zajednički parlamentarni odbor Republika Hrvatska–Europska unija započeo je jučer dvodnevni sastanak, sedmi po redu. Sudionike su uvodno pozdravila dva supredsjedatelja Odbora Pal Schmitt i Mario Zubović. 

Skupu su se obratili ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, veleposlanik Republike Slovenije Milan Orožen Adamič i šef delegacije EK u Hrvatskoj Vincent Degert izvijestivši o aktualnom stanju procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Na sastanku, uz europske i hrvatske parlamentarne zastupnike, sudjeluju i predstavnici Vlade Republike Hrvatske, predstavnici države predsjedateljice Vijeća Europske unije i Europske komisije. Sudionici će detaljnije raspravljati o regionalnim posljedicama pristupnog procesa, provedbi reformi u pravosuđu i državnoj upravi, karakteristikama sektora brodogradnje i programima restrukturiranja te o zaštiti okoliša u Republici Hrvatskoj.

Prvog radnog dana raspravljalo se o sljedećim točkama dnevnog reda: stanju procesa pregovora i pripremama RH za članstvo u Europskoj uniji, regionalnim posljedicama pristupnog procesa i provedbi reforme pravosuđa. Sugovornici su se složili da je Hrvatska postigla znatan napredak na svim spomenutim područjima, no istaknuta je potreba za povećanjem napora kako bi se dostigli zadani ciljevi – zaključenje pregovora do jeseni 2009. godine, tj. do kraja tekućeg mandata Europske komisije.

Na kraju sastanka predviđeno je usvajanje Zajedničke izjave i Preporuka kojima će se dati potpora približavanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Autor: Služba za odnose s javnošću