Zasjedanje IPU-a: Đurović se založio za snažniju ulogu parlamenata u postizanju ciljeva održivoga razvoja

Hanoj - Predsjednik Izvršnoga odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Dražen Đurović sudjelovao je na plenarnome zasjedanju ove međunarodne parlamentarne organizacije koje je održano od 28. ožujka do 1. travnja u vijetnamskome gradu Hanoju. 

Na plenarnoj raspravi o temi „Ciljevi održivog razvoja - pretvaranje riječi u djelovanje“ Đurović je istaknuo kako je ova godina ključna za globalni održivi razvoj i iskorjenjivanje siromaštva jer se u rujnu ove godine pri UN-u očekuje usvajanje sedamnaest ciljeva održivoga razvoja koji će činiti okosnicu državnih politika tijekom sljedećih petnaest godina. 

Osvrćući se na ciljeve razvojnoga programa u razdoblju nakon 2015. godine, Đurović je kazao da je međunarodna zajednica suočena s: iskorjenjivanjem siromaštva, postizanjem uključivoga i održivoga razvoja te promicanjem i zaštitom ljudskih prava i temeljnih vrijednosti kao osnove miroljubivih i naprednih društava. 

Đurović se u govoru osvrnuo i na izvješće Oxfama za 2015. godinu koje upućuje na velik nerazmjer u distribuciji svjetskoga bogatstva. Iznio je procjenu iz izvješća kako postoji bojazan da će već u 2016. godini jedan postotak svjetske populacije, oko 75 milijuna ljudi, imati više svjetskoga bogatstva od preostalih 7,25 milijarda stanovnika Zemlje. Đurović smatra da je upravo taj primjer prijedlog mogućnosti budućega djelovanja vlada u provođenju ciljeva održivoga razvoja.  

Na kraju govora Đurović je svjetske parlamentarce informirao kako se Republika Hrvatska u Otvorenoj radnoj skupini za ciljeve održivoga razvoja Opće skupštine UN-a, aktivno zalagala za prioritete Europske unije. 
- Posebno smo istaknuli područje mira i sigurnosti, vladavinu prava, dobru vladavinu, demokraciju, transparentnost i zaštitu ljudskih prava, posebice prava žena, djece te drugih ugroženih skupina. Osim toga Hrvatska se zalagala i za uključivanje turizma u podciljeve gospodarskoga razvoja te za formiranje posebnoga cilja odnosno brige za očuvanje i održivo korištenje oceana, mora i morskih resursa, kazao je. 

Predsjednik saborskoga Izvršnog odbora pri IPU-u Dražen Đurović sudjelovao je i na sastanku geopolitičke skupine Dvanaest plus u kojoj je 47 zemalja članica, koja je unatoč protivljenju Italije, usvojila rezoluciju kojom snažno osuđuje rusku „financijsku, vojnu i tehničku potporu proruskim pobunjenicima u Donjecku i Lugansku“ te daje punu potporu integritetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine. Deklaraciju, koja poziva na mirno rješenje ukrajinske krize u sklopu međunarodnoga sporazuma iz Minska, geopolitička skupina Dvanaest plus usvojila je danas. 
 

Autor: Služba za medije/Ured za međunarodne i europske poslove