Zastupnici Gordan Jandroković i Robert Podolnjak posjetili mađarsku Nacionalnu skupštinu

Budimpešta - Predsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković i potpredsjednik Sabora te član Odbora Robert Podolnjak boravili su u jednodnevnome radnom posjetu Nacionalnoj skupštini Mađarske. 

Riječ je o prvom bilateralnom posjetu izaslanstva Odbora za europske poslove nacionalnomu parlamentu države članice Europske unije u osmome sazivu Hrvatskoga sabora i prvome međunarodnom posjetu Roberta Podolnjaka u ulozi potpredsjednika Sabora.

Jandroković i Podolnjak susreli su se s izaslanstvom Odbora za europske poslove mađarske Nacionalne skupštine na čelu s predsjednikom Odbora Richárdom Hörcsikom. Jandroković je uvodno istaknuo kako je osobno svjedočio snažnoj mađarskoj potpori Hrvatskoj tijekom pretpristupnoga procesa, a koja se osobito intenzivirala u njegovoj završnici te podsjetio da je Nacionalna skupština Mađarske prvi parlament koji je ratificirao Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. 

Sugovornici su se osvrnuli na aktualne odnose Hrvatske i Mađarske te je Hörcsik zaključio da je tisućljetna suradnja dvaju naroda narušena dnevno-političkim pitanjima, a da upravo parlamentarci trebaju preuzeti inicijativu i vratiti odnose na prikladnu razinu. Sugovornici su se složili kako otvorena pitanja ne bi trebala utjecati na intenzitet međuparlamentarne suradnje koja je u okviru Europske unije posebno važna.

U tom se kontekstu u nastavku razgovaralo o mogućnostima suradnje hrvatskoga i mađarskoga odbora za europske poslove u okviru politika Europske unije te o Prijedlogu direktive Europskoga parlamenta i Vijeća o izmjeni Direktive 96/71/EZ o upućivanju radnika u okviru pružanja usluga, a koja je dio saborskoga Radnog programa za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2016. te u kojoj Nacionalna skupština Mađarske provodi provjeru poštovanja načela supsidijarnosti. 

Bilo je riječi i o aktualnim referendumima na europskoj razini: održanom nizozemskom, na kojem su birači odbili Sporazum o pridruživanju između Europske unije i Ukrajine, te dva nadolazeća, britanskom referendumu o članstvu u Europskoj uniji i mađarskom o kvotama za prihvat migranata. Govoreći o posljednjem, Hörcsik je izjavio da se Mađarska protivi svakom određivanju kvota od Europske unije.

U nastavku posjeta Jandroković i Podolnjak sastali su se s predsjednikom Odbora za vanjske poslove Zsoltom Némethom i potpredsjednikom mađarske Nacionalne skupštine Jánosem Latorcaijem.
 

Autor: Odbor za europske poslove