Zastupnici Mulić i Babić sudjelovali na plenarnome zasjedanju Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran

Lisabon - U radu 11. plenarne sjednice Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran, koja je održana pod predsjedanjem Skupštine Portugala, sudjelovali su članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora Melita Mulić i Ante Babić.

Uoči plenarnog zasjedanja održani su sastanci 5 stalnih odbora. Na njima se raspravljalo o prijedlozima najvažnijih tema vezanih uz sredozemnu regiju. Tijekom plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine usvojene su: uloga nacionalnih parlamenata u zaštiti i promociji ljudskih prava, sigurnost za migrante, borba protiv terorizma; gospodarski aspekti migracije, zaštita i promocija ulaganja, suradnja euromediteranskih država u razvoju turizma; imigracije kao poluga rasta; ekološki i održivi okoliš, obnovljiva energija, zaštita morskoga okoliša, kampanja „Let's do it Mediterranean“; te žene i mediji.

Govoreći o glavnoj temi na plenarnoj sjednici – migracijama, azilu i ljudskim pravima – zastupnici Mulić i Babić istaknuli su da ne postoji jednostavno rješenje za složeni migracijski problem, međutim kako to ne smije biti nacionalni već europski problem koji se mora riješiti žurno, učinkovito, solidarno i odgovorno. 

Osim humanitarnoga i moralnog imperativa spašavanja života imigranata u Sredozemnome moru, istaknuli su da postoji odgovornost država članica EU-a prema tražiteljima azila, potreba daljnjega jačanja pravnoga okvira za ulazak u EU, jačanja kontrole vanjskih granica i mandata Frontexa, potreba učinkovite borbe protiv krijumčarenja i trgovanja ljudima te suradnja s trećim državama. Pritom, EU mora ostati privržena prioritetnom načelu zaštite ljudskoga dostojanstva i temeljnih prava svojih građana, ali i građana koji su se zatekli unutar njezinih granica. Zaključno su izrazili spremnost Hrvatske u podjeli odgovornosti u rješavanju ovoga problema.

Zastupnica Melita Mulić predsjedala je u Lisabonu Odborom za prava žena u euromediteranskoj regiji te je predstavila usvojene Preporuke toga Odbora na plenarnome zasjedanju.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove