Zastupnici Vuljanić i Hajduković primili izaslanstvo Škole za izraelske mlade veleposlanike

Zagreb – Zastupnici u Hrvatskome saboru Nikola Vuljanić i Domagoj Hajduković sastali su se s učenicima i voditeljem Škole za izraelske mlade veleposlanike Yitzhakom Eldanom koji borave u posjetu Republici Hrvatskoj od 5. do 9. srpnja. Glavni je cilj ovoga dvogodišnjeg programa namijenjenoga izraelskim srednjoškolcima razvijanje diplomatskih vještina i podizanje društvene svijesti učenika.

Tijekom susreta razmijenjena su mišljenja o aktualnoj političkoj, gospodarskoj i kulturnoj situaciji u dvjema zemljama. Sugovornici su se posebice osvrnuli na politički sustav i parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj, političku situaciju na Bliskome istoku te na problem visoke stope nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj. Izraelski srednjoškolci su, između ostaloga, istaknuli činjenicu kako u Zagrebu, kao glavnome gradu Hrvatske, ne postoji niti jedan spomenik žrtvama holokausta te istaknuli važnost otvaranja Židovskoga muzeja u Hrvatskoj.

Također je bilo riječi o suradnji međuparlamentarnih skupina prijateljstva dviju država čija redovita komunikacija, osobito njihovi susreti, pridonose učvršćivanju prijateljskih odnosa i unapređenju suradnje dviju zemalja i dvaju parlamenata. Istaknuto je kako će se sljedeći susret dviju skupina prijateljstva održati u Hrvatskome saboru.

U sklopu posjeta Republici Hrvatskoj mladi Izraelci posjetili su i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Židovsku općinu Zagreb, susreli se s veleposlanicom Države Izrael u Republici Hrvatskoj Zinom Kalay Kleitman te odali počast žrtvama holokausta u Jasenovcu.
 

Autor: Odbor za međuparlamentarnu suradnju/Hrvatsko-izraelska međuparlamentarna skupina prijateljstva