Završen sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU

Opatija - Sedmi dvodnevni sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republike Hrvatske i Europske unije, održan u Opatiji, završen je danas usvajanjem Zajedničke izjave i Preporuka.

Prva točka dnevnog reda, drugog dana sastanka, bila je "Brodograđevna industrija u Hrvatskoj: razmjena mišljenja o najvažnijim karakteristikama sektora i o programima restrukturiranja". Potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec predstavio je stanje u sektoru i planove Vlade Republike Hrvatske za sljedeće razdoblje. Naglasio je da brodograđevna industrija čini 1.4 posto BDP-a te sudjeluje s 15 posto u izvozu Hrvatske. Činjenica da obuhvaća i 3.8 posto zaposlenih u industrijskom sektoru, dodao je, čini brodogradnju jednom od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj. U raspravi koja je uslijedila, europski parlamentarci izrazili su razumijevanje za složenost i osjetljivost ovog problema za Hrvatsku. Istaknuta je potpora nastojanjima hrvatske Vlade da riješi ovaj problem u dogovoru sa socijalnim partnerima.

U nastavku sastanka raspravljalo se o trenutačnom stanju i provedbi reformi u državnoj upravi. Poduzete mjere predstavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić. Izdvojio je niz projekata i onih samostalnih i onih realiziranih u suradnji s Europskom unijom koji su usmjereni na povećavanje učinkovitosti i fleksibilnosti državne uprave te lokalne i regionalne samouprave. Sudionici sjednice posebno su se osvrnuli i na potrebu daljnjeg jačanja mehanizama za zaštitu okoliša s obzirom na iznimnu bioraznolikost i očuvanost okoliša u RH.

Sastanak je zaključen usvajanjem Zajedničke izjave i Preporuka i najavom sljedećeg susreta Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU, predloženog za listopad ove godine u Bruxellesu. 

Autor: Služba za odnose s javnošću