Željka Antunović primila ministra gospodarstva Slovačke Republike L'ubomira Jahnáteka

Zagreb - Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Željka Antunović primila je ministra gospodarstva Slovačke Republike L'ubomira Jahnáteka.

Središnje teme razgovora bile su gospodarska kriza te razvoj suradnje na području energetike i turizma. Osvrnuvši se na trenutačno stanje u Slovačkoj, kao i u ostalim zemljama EU, ministar gospodarstva Jahnátek rekao je da se gospodarska situacija u Hrvatskoj i navedenim zemljama ne razlikuje previše. Izrazio je nadu da će iduće razdoblje, kako u Slovačkoj tako i u Hrvatskoj, donijeti stabilizaciju situacije. Potpredsjednica Sabora Željka Antunović odgovorila je da Hrvatska poduzima određene korake radi podizanja produktivnosti i konkurentnosti našeg gospodarstva. Uz te mjere, dodala je, nastavlja se i borba protiv korupcije, jačanje pravosuđa, ali i cjelokupnih demokratskih procesa kako bi se Hrvatska što prije pridružila zemljama članicama Europske unije.

U nastavku sastanka razgovaralo se o jačanju suradnje na području energetike, posebno o mogućnosti da Hrvatska postane glavni alternativni pravac opskrbe plinom i naftom za zemlje srednje Europe. Kako su energetske strategije dviju zemalja uvelike slične, suradnja na ovom polju iznimno je poželjna za obje strane. Slovački ministar gospodarstva Jahnátek izrazio je, u tom smislu, zadovoljstvo dogovorenim nastavkom razgovora na razini stručnjaka za energetiku. Potpredsjednica Sabora Željka Antunović rekla je kako se nada da će ovaj posjet označiti i novi početni korak za jačanje naših gospodarskih odnosa.

Ministar gospodarstva Jahnátek zaključno je rekao da Slovačka i dalje snažno podupire što skoriji ulazak Hrvatske u Europsku uniju i intenzivnije bilateralne veze dviju zemalja.

Autor: Služba za odnose s javnošću