Zajednička tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbora za obitelj, mlade i sport

dvorana Stjepana Radića

Tema zajedničke sjednice je: "Cijepljenjem do najvišeg standarda zdravstvene zaštite djece".

Cijepljenje je jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba i ubraja se među najsigurnije medicinske intervencije. Uvođenje cijepljenja predstavlja najuspješniju javnozdravstvenu mjeru koja je spasila i svakodnevno spašava više ljudskih života od bilo koje druge vrste medicinske intervencije u povijesti medicine.

Ustavna dužnost države jest štititi zdravlje ljudi, osobito djece. Prihvaćanjem Konvencije o pravima djeteta, Republika Hrvatska obvezala se na priznavanje djetetovog prava na uživanje najviše moguće zdravstvene zaštite, uključujući preventivnu zaštitu. Republika Hrvatska se dugi niz godina mogla hvaliti da je među zemljama s najvišim cijepnim obuhvatima u Europi, što je rezultiralo eliminacijom difterije, dječje paralize, novorođenačkog tetanusa, ospica i rubele. Usprkos navedenom, u posljednjih nekoliko godina pojavio se problem slabije procijepljenosti, ponajviše vezan uz cijepljenja koja se provode nakon prve godine starosti, a prije upisa u školu (docjepljivanje protiv difterije, tetanusa i hripavca, te prvo cijepljenje protiv ospica, rubele i mumpsa).

S obzirom na epidemiju ospica koja je 2018. godine zahvatila više od 80 tisuća oboljelih i odnijela preko 70 života u europskoj regiji, čega je Hrvatska zbog visokog cijepnog obuhvata bila pošteđena (svega nekoliko importiranih slučajeva s jednim prijenosom na kontakte), članovi dvaju odbora smatraju važnim povesti raspravu kako bi se utvrdili razlozi pada procijepljenosti, razmotrile mogućnosti poboljšanja komunikacije s roditeljima, te analizirali pravni aspekti obveznog cijepljenja.