Službena zabilješka Odbora za ratne veterane Hrvatskoga sabora o prijemu američkih veterana vijetnamskog rata (28. 3. 2007.)


Dana 28. ožujka 2007. godine predsjednik Odbora za ratne veterane gospodin Vlado Jukić zajedno sa članovima Odbora primio je u posjet gospodu Johna Blehma i Jacka Earpa - američke veterane vijetnamskog rata. Prijemu su nazočili i gospoda Vatroslav Župančić, predsjednik Udruge ”Reforma” koji je i ogranizator boravka gospodina Blehma u Republici Hrvatskoj, Mario Dučić pastor Crkve cjelovitog evanđelja te gospođa Rosalind Hackett, korespondentica.

Gospodin Blehm autor je knjige ”Anđeo smrti” u kojoj opisuje svoj ratni put, dugotrajnu i mućnu borbu s PTSP-om godinama nakon povratka s ratišta te probleme s kojima se susretao kroz nerazumijevanje okoline za svoje poratne stresove i traume. U otvorenom razgovoru sa članovima Odbora iznio je nadu da će njegova iskustva iznesena u knjizi pomoći u prevladavanju tegoba s kojima se susreću hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a i članovi njihovih obitelji, a također je otvoren za daljnju suradnju kroz organizaciju tečajeva i seminara na temu pomoći oboljelima od PTSP-a.

Od strane članova Odbora informiran je o načinu rješavanja problema oboljelih od PTSP-a čemu je velik doprinos dao novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te su izrazili zahvalnost na iskazanoj želji gospodina Blehma za pomoć oboljelim stradalnicima.

Tajnik Odbora
Slavko Kolarić