Ispravak informacije objavljene na portalu Jutarnji.hr - prenesene s facebook računa zastupnika Bojana Glavaševića

Jutarnji.hr
n.r. glavnome uredniku
jutarnji@hanzamedia.hr
Zagreb, 14. svibnja 2020.


Portal Jutarnji list na svojim stranicama (https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/stop-udaracima-pecata-21-je-st…)u srijedu, 13. svibnja 2020., prenio je facebook objavu zastupnika Bojana Glavaševića uz naslov i urednički komentar kojim se iz neprovjerene tvrdnje zastupnika donosi zaključak o „kompliciranosti i netransparentnosti u institucijama“.

S ove pozicije nismo u mogućnosti niti ovlašteni komentirati procedure u svim ostalim hrvatskim institucijama niti motive zastupnika, no u svrhu istinitog informiranja javnosti, molimo vas da na svojim stranicama objavite sljedeći ispravak netočnih informacija u pogledu rada Hrvatskoga sabora, pri čemu bismo naglasak stavili na praktičnu razliku između rada zastupnika i administrativne razine odnosno rada stručne službe Hrvatskoga sabora, budući da se nerijetko iz vida gubi činjenica da je upravo administrativna razina zaslužna za uredno funkcioniranje institucije Sabora:

„Hrvatski sabor (stručne službe) od 2012. godine proaktivno i ažurno na svojim mrežnim stranicama objavljuje sve troškove svih zastupnika u polugodišnjem i godišnjem pregledu (https://www.sabor.hr/hr/press/javnost-rada/pregled-troskova-rada-sabors…) te su kao takvi svim građanima dostupni na jednostavan i pregledan način u svakom trenutku, što je poznato i novinarima Jutarnjeg lista koji izvještavaju iz Sabora. Stoga nije bilo nikakve potrebe da zastupnik svoje troškove zatraži kako bi ih on objavio, budući da su već objavljeni i javno dostupni. Osim toga, u skladu s demokratskim načelom otvorenosti parlamenata i sve ostale informacije o radu Sabora i zastupnika na mrežnim stranicama Sabora objavljuju se transparentno, pravovremeno, a značajan dio i u realnom vremenu, što je poznato svima koji prate rad Sabora i/ili koji posjećuju naše stranice.

Na ovome mjestu ne bismo posebno ulazili u navodno otežani pristup zastupnika vlastitim podacima, jer bismo time zbunili građane, osobito stoga što su svi zastupnici prilikom prvog stupanja na dužnost iscrpno obaviješteni o svojim pravima i dužnostima i svim proceduralnim pitanjima unutar kuće. Zastupnik se za sva administrativna pitanja treba obratiti tek jednoj jedinoj službi u Saboru (Tajništvo), koja potom za njega obavlja sve potrebne radnje u skladu s procedurama i propisima, i to u najkraćem mogućem roku, a da zastupnik ni u jednom trenutku nije izložen nikakvim otegotnim „birokratskim“ i „netransparentnim“ okolnostima za njega samoga.

Stručnu službu Hrvatskoga sabora iskreno žaloste ovakve i slične neistine koje se sve učestalije plasiraju u javnost, budući da građani mogu, ali i ne moraju znati stvarno stanje stvari. Stoga pozivamo sve vaše čitatelje da posjete naše stranice i provjere troškove svih zastupnika u Hrvatskome saboru, ali i sve ostale informacije o radu Sabora koje ih zanimaju na: www.sabor.hr. Služba za medije Hrvatskoga sabora“

Unaprijed vam zahvaljujemo na objavi ovog ispravka. Za sva eventualna dodatna pitanja stojimo vam na raspolaganju.