Predstavljanje Nacionalnog programa promicanja zdravlja „Živjeti zdravo“

dvorana Ivana Mažuranića

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održava tematsku sjednicu na kojoj će se predstaviti i provedbeno započeti projekt promicanja zdravlja „Živjeti zdravo“ Ministarstva zdravstva koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu nešto višem od 30 milijuna kuna. Sjednica će se održati u utorak, 14. veljače 2017. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 13.00 sati. 

Europski socijalni fond jedan je od temeljnih strukturnih instrumenta Europske unije kojim se državama članicama pruža potpora za ulaganje u ljudske potencijale i jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva. Europska komisija odobrila je Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. čime je otvoren put za korištenje novca iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iznosi 1,85 milijardi eura. 

Projekt „Živjeti zdravo“ jedan je od projekata financiranih u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Aktivnosti projekta usmjerene su na promicanje i očuvanje tjelesnog, mentalnog i spolnog zdravlja u različitim okruženjima. Djelovanjem na osobnoj razini, na razini društva te u neposrednom okolišu projektne aktivnosti programa „Živjeti zdravo“ utječu na sve bitne odrednice zdravlja: biološke, socijalne, psihološke i okolišne. Ove se aktivnosti provode kroz pet komponenti: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto te Zdravlje i okoliš te tako postaju dostupne u različitim životnim okruženjima i građanima svih dobi. Provedba projekta uključuje aktivnosti promicanja zdravlja na području cijele RH u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo i ostalim dionicima u svim dobnim skupinama stanovništva.