Prethodna rasprava Odbora za europske poslove o Radnom programu Europske komisije za 2017. godinu

dvorana Ivana Mažuranića

Odbor za europske poslove provodi prethodnu raspravu o Radnom programu Europske komisije za 2017. godinu. Sjednica će se održati u petak, 2. prosinca 2016. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 15.00 sati. Radni program Europske komisije Odboru će predstaviti član Europske komisije i povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica. 

Riječ je o sjednici Odbora koja se saziva na temelju članka 152. Poslovnika Hrvatskoga sabora na kojoj se provodi prethodna rasprava o djelovanju Sabora u europskim poslovima. Prethodna rasprava o Radnom programu Europske komisije za 2017. godinu prethodi raspravi i donošenju Radnog programa za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2017. godinu. Odbor za europske poslove na prethodnu raspravu poziva predsjednika Sabora, predsjednike svih radnih tijela i klubova zastupnika. 

Povjerenik Mimica predstavit će Odboru treći godišnji program rada Komisije pod nazivom "Izgradnja Europe koja štiti, jača i brani". Od početka mandata Komisija je pod vodstvom predsjednika Jean-Claudea Junckera postavila 10 prioriteta usredotočujući se na važna pitanja u kojima učinkovito djelovanje na europskoj razini može pridonijeti postizanju konkretnih rezultata. U ovom programu rada predložena je 21 ključna inicijativa kao i 18 novih prijedloga u okviru programa REFIT kojim se poduzimaju mjere za pojednostavljenje zakonodavstva EU-a i smanjenje regulatornih troškova kako bi se pridonijelo jasnom, stabilnom i predvidivom regulatornom okviru kojim se podupire rast i otvaranje radnih mjesta.