150 srednjoškolaca sudjelovalo na prvom Učeničkom saboru

Zagreb – Oko 150 učenika iz osam srednjih škola iz Zagreba, Koprivnice, Oroslavja, Bedekovčine, Dugog Sela i Rijeke sudjelovalo je danas na simuliranoj sjednici Hrvatskoga sabora, projektu ostvarenom prvi put u suradnji Agencije za odgoj i obrazovanje i saborske Službe za građane, u sklopu eksperimentalne primjene Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja.

Namjera je projekta upoznati učenike s radom Hrvatskoga sabora, procesom donošenja zakona, postupanjem u skladu s Poslovnikom i Dnevnim redom, pisanjem amandmana te glasovanjem, radi osvješćivanja poveznice između nacionalnih politika i organizacije društva i države.

Na današnjoj sjednici Učeničkog sabora, za koji je razrađen i posebni Poslovnik, učenici su po uzoru na stvarne plenarne sjednice Hrvatskoga sabora raspravljali o Prijedlogu provedbenih mjera za zapošljavanje mladih koji se temelji na Nacionalnom programu za mlade 2009. - 2013. 

Prije rasprave u Velikoj vijećnici, koja se uživo prenosila putem interneta, učenici su konstituirali šest zastupničkih klubova (Klub zastupnika Ruđera Boškovića, Klub zastupnika Nikole Šubića Zrinskog, Klub zastupnika Marije Jurić Zagorke, Klub zastupnika Nikole Tesle, Klub zastupnika Dražena Petrovića i Klub zastupnika Franje Tuđmana), održali zasebne sjednice klubova na kojima su izabrali izvjestitelje klubova za plenarnu sjednicu te svoje predstavnike za dva saborska radna tijela: Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbor za gospodarstvo. Izabrani učenici-zastupnici održali su potom sjednice navedenih odbora na kojima su razmotrili i raspravili prijedloge, pripremili amandmane te izabrali izvjestitelje odbora za plenarnu sjednicu.

Po svršetku sjednica zastupničkih klubova i odbora, učenici su se okupili u Velikoj vijećnici Hrvatskoga sabora radi konstituiranja Učeničkog sabora, gdje su im se uvodno obratili ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, predsjednik Državnog povjerenstva za provedbu probne sjednice Učeničkog sabora Đuro Sessa te predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. 
Nakon što su imenovani predsjednik i tajnica Učeničkog sabora intonirana je himna, utvrđen Dnevni red sjednice te je započela rasprava uz prethodno očitovanje predstavnika klubova zastupnika te izvjestitelja odbora o prijedlogu. Nakon pojedinačne rasprave učenici su sukladno s procedurom podnijeli svoje amandmane na prijedlog te nakon dvosatne rasprave većinom glasova izglasali Rezoluciju o zapošljavanju mladih.

Na kraju sjednice učenicima su za uspomenu na sudjelovanje u Učeničkom saboru podijeljenje i zastupničke iskaznice.


videosnimka sjednice 


  
 
 

Autor: Služba za medije