5. prosinca obilježava se Međunarodni dan volontera

5. prosinca obilježava se Međunarodni dan volontera. Opća skupština UN-a proglasila ga je 1985. godine s ciljem da se neumoran rad volontera prepozna i promiče na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Doprinos volontera društvenoj zajednici je velik, a vrijednosti koje ih pokreću su univerzalne – želja da se pridonese općem dobru i duhu solidarnosti bez očekivanja materijalne nagrade.

Ovogodišnji slogan Međunarodnog dana volontera glasi: „Volontirajte sada za našu zajedničku budućnost“. Cilj je potaknuti ljude, bilo da su oni donositelji odluka ili obični građani, da već sada poduzmu akcije za dobrobit čovječanstva i Zemlju te da se već sada preuzme odgovornost za buduće generacije kao i za promjene potrebne za izgradnju bolje budućnosti. 

U Hrvatskoj je volontiranje regulirano Zakonom o volonterstvu čije su izmjene i dopune izglasane i prihvaćene u Saboru u travnju 2021., a u cilju promidžbe i razvoja volonterstva Vlada RH osnovala je i Nacionalni odbor za razvoj volonterstva. Usto se svake godine dodjeljuje državna nagrada za volontiranje koja je najviše priznanje u Republici Hrvatskoj za volontiranje, doprinos promicanju volonterstva i druge volonterske aktivnosti.

Posljednjih godina razvijaju se novi pristupi organiziranom volontiranju kroz organizacije civilnog društva i ustanove zdravstvene i socijalne skrbi, a važnost volonterskog angažmana pokazala se u brojnim kriznim situacijama s kojima se Hrvatska suočila, poput potresa, pandemije, poplava i izbjegličke krize. Upravo su se volonteri našli u prvim redovima zaštite ranjivih skupina, saniranja štete, socijalne i psihološke podrške. Od prvih dana različitih kriznih situacija, građani su reagirali i pokrenuli brojne volonterske inicijative pokazujući važnost odgovornog i energičnog civilnog društva za stvaranje otporne i brižne zajednice. 

Hrvatski sabor dulji niz godina provodi program volontiranja u Hrvatskome saboru koji je namijenjen studentima završnih godina studija, posebice prava, ekonomije i politologije, ali i drugih studijskih programa. Takvo volontiranje uobičajena je praksa u zemljama zapadne demokracije i doprinosi unaprjeđenju komunikacije između građana i njihovih izabranih predstavnika. Student se po završetku pripremne edukacije upućuje pojedinom zastupniku ili klubu zastupnika koji su iskazali interes za angažiranjem studenata volontera te im studenti pomažu u obavljanju zastupničke dužnosti, poput pripreme materijala za sjednice Sabora, istraživanja zakonodavstva drugih zemalja, praćenja medija i javnih nastupa itd. Program volontiranja počeo se počeo primjenjivati u akademskoj godini 2009./10., a posljednja grupa volontera boravila je u Saboru 2019. godine. Program je privremeno obustavljen zbog epidemioloških razloga.