Ambrušec i Budimir održale sastanak s izaslanstvom Indonezijsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva

Zagreb - Voditeljica Hrvatsko-indonezijske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ljubica Ambrušec i članica Marija Budimir održale su sastanak s izaslanstvom Indonezijsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Republike Indonezije. 

Ljubica Ambrušec uvodno je izrazila zadovoljstvo posjetom izaslanstva kojim se produbljuju i intenziviraju odnosi dvaju parlamenata. Istaknula je važnu ulogu diplomatskih predstavništava i primijetila da su nakon otvaranja Veleposlanstva Republike Indonezije u Zagrebu i aktivnog angažmana veleposlanika Agusa Sardjane ostvareni intenzivniji odnosi između Republike Hrvatske i Republike Indonezije. Nadalje je navela vrijednost susreta međuparlamentarnih skupina prijateljstva koje potiču bolje razumijevanje i pridonose daljnjem prepoznavanju zajedničkih područja moguće suradnje pri čemu je istaknula segment brodogradnje, morskih i riječnih luka, transporta, znanosti i tehnologije. 

Voditelj indonezijskoga parlamentarnog izaslanstva Riski Sadig složio se da Hrvatska i Indonezija grade kvalitetne bilateralne odnose već više od 20 godina te izrazio nadu da će se odnosi dodatno poboljšati i na parlamentarnoj razini, i na izvršnoj te gospodarskoj razini. Članovi izaslanstva Indonezijsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva ujedno su i zastupnici u različitim parlamentarnim radnim tijelima što je pokazatelj želje da se uspostavi komunikacija i poboljša suradnja u različitim područjima. U tom kontekstu izvijestio je voditeljicu Hrvatsko-indonezijske međuparlamentarne skupine prijateljstva da je uručen poziv za uzvratnim posjetom predsjedniku Hrvatskoga sabora s izaslanstvom Republici Indoneziji u rujnu ove godine. 

Voditelj indonezijskoga izaslanstva izrazio je zadovoljstvo što je u duhu poticanja dijaloga i međusobnoga boljeg razumijevanja Hrvatski sabor još davne 1916. godine priznao islam kao ravnopravnu vjeroispovijest u Republici Hrvatskoj, što je Indoneziji kao najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji iznimno važno. 

U nastavku razgovora sugovornici su razmijenili mišljenja o važnosti i dosadašnjim pozitivnim iskustvima pri uspostavljanju suradnje na lokalnim razinama te zaključili da postoji velik potencijal na obje strane za daljnjim proširenjem političkih i gospodarskih odnosa.
 

Autor: Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Indonezija