Andrej Plenković primio glavnog ravnatelja u ukrajinskom Ministarstvu vanjskih poslova Vsevoloda Čencova

Zagreb - Predsjednik Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom Odboru RH-EU Andrej Plenković održao je sastanak s glavnim ravnateljem u Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine Vsevolodom Čencovim.

Središnja tema sastanka bila je razmjena iskustava u procesu pristupanja EU. Glavni ravnatelj u Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine Vsevolod Čencov upoznao je domaćina s trenutačnim stanjem procesa približavanja Ukrajine Europskoj uniji. Iskazao je interes za hrvatsko iskustvo, posebno na području zakonodavstva, borbe protiv korupcije te razvoja institucionalnih odnosa s EU. Predsjednik Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom Odboru RH-EU Andrej Plenković upoznao je gosta s procesom razvoja institucionalne suradnje s Europskom unijom, počevši od zaključivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Andrej Plenković rekao je da, iako Hrvatska i Ukrajina imaju različit strateški položaj, Hrvatska može ponuditi svoja iskustva iz različitih područja. U okviru razgovora o suradnji, posebno je izdvojena mogućnost razmjene iskustava kroz programe TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange) Europske komisije. Zaključno, zastupnik se osvrnuo na borbu protiv korupcije, upoznavši gosta s prihvaćenim legislativnim izmjenama, institucionalnom prilagodbom i reformom pravosuđa.

Autor: Služba za odnose s javnošću