Andrej Plenković sudjeluje na konferenciji o utjecaju hrvatskog pristupanja Europskoj uniji na zemlje jugoistočne Europe

Berlin - Predsjednik Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH - EU i promatrač u Europskom parlamentu Andrej Plenković sudjeluje na konferenciji o utjecaju hrvatskog pristupanja Europskoj uniji na zemlje jugoistočne Europe koja se održava 18. i 19. listopada u Berlinu u organizaciji Zaklade Heinrich Böll.

Na konferenciji, na kojoj sudjeluju predsjednik Bundestaga Norbert Lammert, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, zastupnici Europskog parlamenta, predstavnici Europske komisije, njemačkog Ministarstva vanjskih poslova te akademske zajednice i civilnog društva, zastupnik Andrej Plenković izlagao je na panelu "Lekcije iz hrvatskog pristupanja: transparentnost i odgovornost u pretpristupnom procesu".

Zastupnik Plenković u svom je izlaganju govorio o pripremama Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, posebno u svjetlu nedavno objavljenog izvješća Europske komisije. Ocijenio je da su procjene iznesene u Izvješću o monitoringu sveobuhvatne i pozitivne te da se otvara put daljnjoj ratifikaciji Ugovora o pristupanju u državama članicama. Pritom je pozvao njemačke kolege na pravodobnu ratifikaciju Ugovora u Bundestagu.

Zastupnik Plenković govorio je i o tome kako kriza povjerenja i demokratski legitimitet u Europskoj uniji utječu na demokratizirajući potencijal pristupnog procesa. Osvrnuo se i na važnu ulogu civilnog društva i medija u tom procesu, posebno u svjetlu postizanja što veće transparentnosti, odnosno uključivanja svih segmenata društva.

Zaključno se osvrnuo i na ulogu Hrvatske u regiji ističući pritom pozitivni politički, gospodarski i sigurnosni utjecaj njezina budućeg članstva u Europskoj uniji na zemlje jugoistočne Europe. 
 

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU