Andrej Plenković u Bruxellesu govorio o reformama poduzetim radi jačanja vladavine prava u Hrvatskoj

Bruxelles – Predsjednik Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska-EU i promatrač u Europskom parlamentu Andrej Plenković sudjelovao je na okruglom stolu "Prevladavanje nepovjerenja i euro-pesimizma - vladavina prava u srcu europskog projekta", u organizaciji Instituta Thomas More, uglednog europskog think-thanka sa sjedištem u Parizu i Bruxellesu. Na panelu su sudjelovali i profesor prava na City Universityju u Londonu Alan Riley te Jean-Sylvestre Mongrenier, istraživač u Institutu Thomas More u Parizu.

U svojem izlaganju Plenković je govorio o hrvatskom pristupnom procesu, s posebnim osvrtom na reforme poduzete radi jačanja vladavine prava u Hrvatskoj - reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije te zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Istaknuo je transformativni učinak višegodišnje prilagodbe hrvatskoga pravnog sustava europskoj pravnoj stečevini koja dovodi do kvalitetnije zaštite prava pojedinaca te je pouzdaniji i predvidljiviji pravni okvir za ulagače.

Raspravljao je i o važnosti jačanja povjerenja građana prema EU-u. U tom smislu Plenković je naglasio kako bi EU i njezine države članice trebale reafirmirati svoju privrženost europskom modelu, zajedničkom sustavu vrijednosti i njegovim pravilima te tako pridonositi jačanju europskog prostora mira, vladavine prava i slobode, što je uvjet za daljnji rast i napredak.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove