Anka Mrak-Taritaš održala sastanak s veleposlanikom Irana Mohammadom Rezom Sadeghom

Zagreb - Voditeljica Hrvatsko-iranske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora Anka Mrak-Taritaš održala je u utorak sastanak s veleposlanikom Islamske Republike Irana u Republici Hrvatskoj Mohammadom Rezom Sadeghom.

Mrak-Taritaš iranskom je veleposlaniku i obiteljima poginulih izrazila najdublju sućut u povodu nedavnog razornog i smrtonosnog potresa koji je pogodio sjeveroistok Irana. Istaknula je kako su hrvatsko-iranski odnosi od uspostave diplomatskih odnosa dviju država 1992. godine u stalnom usponu, ali da vrlo dobre političke, kulturne i druge odnose ne prati i gospodarska suradnja. Istaknula je da parlamentarna suradnja Hrvatskoga sabora i iranskoga parlamenta, u čemu važnu ulogu imaju i susreti parlamentarnih skupina prijateljstva, može znatno doprinijeti daljnjem razvoju ukupnih odnosa između Hrvatske i Irana te potaknuti i intenzivirati različite oblike konkretne gospodarsko-financijske suradnje.

Veleposlanik Sadegh zahvalio je na izrazima sućuti te naglasio kako je glavna zadaća njegova veleposlaničkog mandata upravo poboljšanje i unaprjeđenje bilateralnih gospodarskih odnosa, posebice iranskih investicija u hrvatsko gospodarstvo. Izrazio je nadu kako će tome doprinijeti i skorašnji posjet Hrvatskoj izaslanstva korporacije MAPNA Group, odnosno predstavnika vodećih iranskih tvrtki za razvoj i izvođenje termoelektrana, obnovljivih izvora energije, nafte i plina te željezničkog prijevoza i drugih industrijskih projekata.

Iskazujući zadovoljstvo dosadašnjom intenzivnom suradnjom parlamentarnih skupina prijateljstva, veleposlanik Sadegh predložio je da se uzvratni posjet izaslanstva Hrvatsko-iranske skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora Islamskoj Republici Iranu, na poziv voditelja Iransko-hrvatske skupine prijateljstva iranskoga parlamenta Hamida Reze Fuladgara, ostvari u drugoj polovini veljače 2018. godine.

Autor: Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Iran