Ante Babić sudjelovao na konferenciji o temi: „Budućnost međunarodnog promatranja izbora“

Bruxelles - Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Ante Babić sudjelovao je na konferenciji na visokoj razini o budućnosti međunarodnog promatranja izbora koja je u organizaciji Europskog parlamenta i Europske službe za vanjsko djelovanje održana u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Konferencija je okupila predstavnike država potpisnica Deklaracije o načelima međunarodnog promatranja izbora i Kodeksa ponašanja međunarodnih promatrača izbora, partnerskih država i civilnog društva, međunarodnih organizacija, institucija Europske unije te nacionalnih parlamenata država članica Europske unije koji sudjeluju u misijama za promatranje izbora predvođenim Uredom za demokratske institucije i ljudske prava pri OESS-u (ODIHR) u cilju razmjene mišljenja i dubinske refleksije o novim izazovima s kojima se promatračke misije susreću, poput korištenja novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, uloge i utjecaja društvenih medija, širenja dezinformacija i „lažnih vijesti“ te nasilja povezanih s izborima.

U središtu Konferencije bila je razmjena iskustva i najboljih praksi između parlamentarnih promatrača, uključujući i Kodeks ponašanja međunarodnih promatrača izbora. Tijekom rasprava bilo je govora i o organizaciji izbora i prednostima i nedostacima upotrebe novih tehnologija, prevenciji i sprečavanju sukoba nakon izbora, sigurnosti, osobito kibernetičkoj, kao i o jačanju suradnje između Europske unije, Afričke unije i Ujedinjenih naroda u pogledu izbornog procesa i promatranja izbora, uključujuću primjenu vjerodostojnih metodologija promatranja izbora.

Babić je sudjelovao u raspravi o organizaciji izbora, sprečavanju sukoba, osiguranju sigurnosti i mirnoj tranziciji. Pozdravio je ulogu promatračkih misija u pogledu jačanja demokracije i unapređivanja izbornih procesa u državama u tranziciji. Osvrnuo se na opće izbore u Bosni i Hercegovini koji su održani 7. listopada 2018. te je podcrtao da izbori nisu provedeni u skladu s Ustavom zajamčenom zastupljenošću konstitutivnih naroda i temeljnim načelima Daytonskog sporazuma što dovodi u pitanje njihovu legitimnost i ustavnost budući da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine biraju predstavnika drugom, odnosno hrvatskom narodu. - Ovakva situacija otvara vrata za produbljivanje nestabilnosti u zemlji, a nestabilna Bosna i Hercegovina znači i nestabilnu Europsku uniju, zaključio je Babić. Upozorio je da bi Izborna promatračka misija OSCE/OHIDR za opće izbore u Bosni i Hercegovini trebala uzeti u obzir neustavnost izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine te je dodatno podcrtao potrebu da članovi promatračkih misija dobro poznaju izborni sustav zemlje u kojoj promatraju izbore.

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove