Batinić: HE Zakučac – pravi primjer sinergije hidroenergetskog potencijala i vodoopskrbe

Omiš - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić prisustvovao je puštanju u pokusni rad prve rekonstruirane proizvodne jedinice (agregat A) HE Zakučac. 

"Mi moramo znati što želimo – kupovati električnu energiju ili je sami proizvoditi i izvoziti, što znači da treba postići konsenzus oko elektroenergetskih investicija. Hidroelektrana Zakučac je pravi primjer sinergije hidroenergetskog potencijala i vodoopskrbe", istaknuo je Batinić dodavši da je fasciniran viđenim, posebice kada zna da je riječ o domaćoj investiciji, domaćoj pameti i domaćim izvođačima.

Nakon dužeg niza godina, HEP je započeo s investicijskim aktivnostima; završena je prva faza revitalizacije HE Zakučac, a ostale su još tri do kraja 2015., tijekom kojih će se revitalizirati ostale proizvodne jedinice. 

"Na taj način elektroenergetski sustav Hrvatske bit će obogaćen novom snagom, jer će HE Zakučac nakon revitalizacije dobiti dodatnih 52 MW pa će po svojoj vrijednosti, kapacitetu i moći biti približno na razini NE Krško", kazao je potpredsjednik Hrvatskog sabora. 

Procijenjena vrijednost investicije u ovaj najveći proizvodni hidroenergetski objekt našeg elektroenergetskog sustava je milijardu kuna, a u prošloj godini utrošeno je približno 120 milijuna kuna.
 

Autor: Ured potpredsjednika Milorada Batinića