Bilateralni sastanak predsjednika Sabora Jandrokovića s predsjednicom Parlamentarne skupštine NATO-a Joëlle Garriaud-Maylam na marginama sastanka predsjednika parlamenata država članica NATO-a u Vilniusu

Vilnius - Tijekom sastanka predsjednika parlamenata država članica NATO-a u Vilniusu, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je bilateralni sastanak s predsjednicom Parlamentarne skupštine NATO-a Joëlle Garriaud-Maylam.

Sugovornici su se složili o važnosti očuvanja jedinstva država članica NATO-a i nužnosti nastavka svekolike potpore Ukrajini. Predsjednik Sabora naveo je rehabilitaciju ukrajinskih ratnih veterana, te donatorsku konferenciju o razminiranju koja će se održati u Zagrebu ovog listopada, kao primjere prijeko potrebne i vrlo specifične pomoći koja proizlazi iz hrvatskog vlastitog iskustva rata.

Istaknuo je i važnost kontinuiranog doprinosa nacionalnih parlamenata država članica zajedničkim naporima za pomoć Ukrajini. Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme održan u Zagrebu u listopadu 2022. godine istaknut je kao izvrstan primjer takvog pristupa.

Predsjednica Garriaud-Maylam dodatno je iznimno vrijednim ocijenila angažman parlamentarnog izaslanstva Hrvatskog saboru u radu Parlamentarne skupštine NATO-a.

Predsjednik Sabora izvijestio je sugovornicu o situaciji u regiji jugoistočne Europe, kazavši kako je Hrvatskoj u strateškom interesu imati stabilne i čvrsto europski usmjerene susjede.

Završno je naglasio kako je i za Europsku uniju i NATO iznimno važno zadržati fokus na regiji, kako bi se spriječilo da postane eventualno novo trajnije krizno žarište.