Blaženko Boban održao sastanak s veleposlanikom Kanade Danielom Maksymiukom

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-kanadske međuparlamentarne skupine prijateljstva Blaženko Boban primio je u posjet veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj Daniela Maksymiuka. 

Veleposlanik Maksymiuk čestitao je Bobanu na preuzimanju funkcije voditelja Hrvatsko-kanadske međuparlamentarne skupine prijateljstva te je izrazio želju za što aktivnijom suradnjom skupine prijateljstva s kanadskim veleposlanstvom i novoosnovanom skupinom prijateljstva u Parlamentu Kanade.

Blaženko Boban na sastanku je govorio o mogućnostima razmjene studenata između dviju država te je kao primjer naveo studente iz Kanade kojima su područja istraživanja arheologija i povijest koji bi u Hrvatskoj mogli steći znanja iz tih znanosti i hrvatske studente koji bi u Kanadi dobili mogućnost usavršavanja iz područja državne administracije i upravljanja.

Veleposlanik Maksymiuk istaknuo je važnost hrvatske dijaspore u Kanadi za koju smatra da može uvelike doprinijeti građenju gospodarskih i političkih odnosa između dviju zemalja. Pohvalio je angažiranost dijaspore prilikom organizacije posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Kanadi. Veleposlanik smatra da su Hrvatska i Kanada prijatelji i saveznici i da je kanadskoj strani u interesu dodatno osnaživanje toga odnosa. Izrazio je želju da se mogućnosti dviju zemalja pretvore u zajednički uspjeh na područjima gospodarstva, politike i kulture.

Naglasak sastanka bio je na pitanju ratifikacije ekonomskog i trgovinskog sporazuma CETA između EU-a i Kanade. Veleposlanik Maksymiuk rekao je kako cijeni što su prilikom glasanja u Europskom parlamentu svi zastupnici iz Hrvatske glasali za ratifikaciju sporazuma te da stoga vjeruje kako će ga i Hrvatski sabor ubrzo ratificirati. Boban je istaknuo kako će od njega, kao voditelja međuparlamentarne skupine prijateljstva, Kanada imati čvrstu potporu za što bržu ratifikaciju sporazuma u Saboru.

Autor: Hrvatsko-kanadska međuparlamentarna skupina prijateljstva