Borrell razgovarao sa predsjednicima Nacionalnog odbora i Odbora za europske integracije

Zagreb - U okviru službenog posjeta Republici Hrvatskoj predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell Fontelles sastao se u Hrvatskom saboru s predsjednikom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji Ivicom Račanom i predsjednikom Odbora za europske integracije Nevenom Mimicom. Sastanku je nazočio i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković.

Zahvalivši predsjedniku Europskog parlamenta na obraćanju u Hrvatskom saboru, Ivica Račan je potvrdio suglasnost Hrvatske o predstojećim reformama koje moramo poduzeti na putu prema članstvu u Europskoj uniji. Upoznao je nazočne sa radom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji naglasivši da u radu Odbora sudjeluju predstavnici svih parlamentarnih stranaka, poduzetnici, predstavnici sveučilišta i sindikata. Dogovor da se sva važnija pitanja riješe konsenzusom jasan je signal da je punopravno članstvo u Europskoj uniji strateški cilj Hrvatske.  

Predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica rekao je da parlamentarna dimenzija iz godine u godinu sve više jača u pregovorima s Europskom unijom. Izrazio je zadovoljstvo usvojenim mehanizmima u Hrvatskom saboru koji olakšavaju usklađivanje europske pravne stečevine, što se ogleda i u činjenici da su rezultati screeninga na području zakonodavstva dosta dobri. Dva područja na kojima je potreban intenzivniji angažman su prvenstveno poboljšavanje implementacije donesenih zakona i komunikacijska strategija kojom bi se građane adekvatno informiralo o tome što za Hrvatsku znači članstvo u Europskoj uniji.

Predsjednik Europskog parlamenta složio se da je nužna jača podrška javnosti, te da o komunikacijskoj strategiji mora postojati konsenzus. Izdvojio je primjer Španjolske koja je adekvatnim i sustavnim informiranjem javnosti postigla 70% potporu priključenju Europskoj uniji. Josep Borrell Fontelles upoznao je nazočne sa trenutnim stanjem u Europskom parlamentu naglasivši da i unutar Europske unije mora ojačati politička inicijativa koja će energičnije poduprijeti širenje EU. Pri završetku razgovora, Josep Borrell Fontelles pozvao je članove odbora da prisustvuju sjednici Europskog parlamenta.