Božidar Pankretić primio izaslanstvo Odbora za poljoprivredu Parlamenta Češke

Zagreb - Članovi saborskog Odbora za poljoprivredu i šumarstvo na čelu s predsjednikom Odbora Božidarom Pankretićem primili su u radni posjet izaslanstvo Odbora za poljoprivredu Parlamenta Republike Češke. 
Predsjednik češkog Odbora Jiri Papaž rekao je da je cilj dolaska češke delegacije u Hrvatsku upoznavanje sa stanjem priprema Hrvatske za prijem u EU, kojeg Češka snažno podupire, kao i pristup Hrvatske NATO-u. Naglasio je da će Češka u prvoj polovici 2009. godine predsjedati Europskom Unijom, upravo u razdoblju kada bi i Hrvatska mogla postati članicom, a do tada je Češka spremna Hrvatskoj ponuditi sva svoja iskustva, posebice ona vezana za vrijeme čeških pregovora za članstvo. 
Božidar Pankretić rekao je da u odnosima dviju država nema ni jednog otvorenog pitanja, Češka pruža maksimalnu podršku Hrvatskoj, a obje države trebaju raditi na intenziviranju gospodarske suradnje. Razgovaralo se na temu poljoprivrednog zemljišta, sustava prodaje državnog zemljišta, položaja malog poljoprivrednog proizvođača, snalaženju na zajedničkom europskom tržištu, češkim iskustvima prije i poslije ulaska u članstvo EU.

Članovi češkog izaslanstva iznijeli su neke zanimljive pokazatelje, od kojih izdvajamo: Zaposlenost stanovništva Češke u poljoprivredi je 4%, a udio poljoprivrede u BDP-u je 2,9%, 20 tisuća gospodarskih subjekata bavi se ovom granom gospodarstva, 25% zemljišta obrađuju privatni poljoprivrednici, a ostalo su trgovačka društva, 4% poduzeća obrađuju zemljišta preko 500 hektara, a intenzivna proizvodnja i najbolji rezultati postižu se na zemljištima do 50 hektara. Nakon ulaska u EU stabilizirao se broj poljoprivrednika, koji je imao tendenciju blagog pada od početka devedesetih godina, premještanjem stanovništva u druge gospodarske grane. Razlog za smanjenje je i spajanje gospodarstava, čime se dobilo na učinkovitosti. U ovom trenutku osnovni problem je još uvijek nedovoljna konkurentnost čeških proizvođača na europskom tržištu.

Češka je prošla komplicirani proces restitucije poljoprivrednog zemljišta i gro pitanja oko vraćanja zemljišta vlasnicima je riješeno. Pola milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta bilo je u vlasništvu države i dosada je privatizirano 300 tisuća, prodaja je i dalje u tijeku i njome rukovodi Fond državnog zemljišta koji je dobio ovlast za prodaju, temeljem Zakona o privatizaciji. Prednost se daje korisniku zemljišta, aktivnom poljoprivredniku, onome tko će zemlju doista obrađivati, a gornja granica kupnje je 500 hektara. Tendencija je da što više zemljišta bude u privatnom vlasništvu, a cilj je stabilizacija češkog poljoprivrednika. Dogovoreno prijelazno razdoblje sa EU za onemogućavanje kupnje zemljišta strancima je 7 godina.

Autor: Služba za odnose s javnošću