Božo Ljubić i Ljubica Maksimčuk u Banja Luci sudjelovali na okruglom stolu o održivom povratku Hrvata u Republiku Srpsku

Banja Luka – Predsjednik i članica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Božo Ljubić i Ljubica Maksimčuk, sudjelovali su u četvrtak u Banja Luci na okruglom stolu s temom „Povratak, obnova obiteljskih kuća, infrastrukture i održivi povratak Hrvata u Republiku Srpsku“ u organizaciji dopredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josipa Jerkovića.

Uz predstavnike 27 udruga Hrvata s teritorija Republike Srpske i ministra za izbjeglice i raseljene osobe Vlade Republike Srpske Davora Čordaša, na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predstavnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio te generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci Zlatko Kramarić. 

Organizator okruglog stola, dopredsjednik RS-a Josip Jerković, naglasio je kako u povratku Hrvata trenutno najviše pomažu nadležno entitetsko ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske. Nadalje je naveo kako je zahtjev za povratak u Republiku Srpsku podnijelo oko 5.000 Hrvata, ukazavši pritom ne neophodnost pronalaženja rješenja za opstanak Hrvata u RS-u, po potrebi i kroz podršku donatora kako bi se obnovilo što više obiteljskih kuća za povratnike.

U svom obraćanju dr. Božo Ljubić naglasio je strateški nacionalni i državni interes opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog i jednakopravnog naroda i političkog subjekta. - Hrvatski sabor i Vlada RH pod vodstvom Andreja Plenkovića uspostavili su sustavan pristup usmjeren na očuvanje konstitutivnosti Hrvata u BiH, a preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Središnjeg državnog ureda za obnovu, ali i putem hrvatskih županija osigurana je potpora obnovi stambenih objekata i potrebne infrastrukture za održiv ostanak i povratak Hrvata u Republiku Srpsku, kazao je dr. Ljubić koji se predstavnicima udruga obratio i u svojstvu političkog predstavnika Hrvata u BiH u svjetlu nadolazećih izbora u BiH. Naglasio potrebu za što većim odazivom na predstojećim izborima kako bi se izabrali legitimni predstavnici - kako za dopredsjednika Republike Srpske tako i za Narodnu skupštinu RS-a te Vijeće naroda. Dr. Ljubić pritom je preporučio da se podrška da kandidatima s najvećim šansama za izbor odnosno u prvom redu predstavnicima stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru BiH.

Predstavnici udruga naglasili su važnost daljnjeg ulaganja u projekte ubrzane obnove kuća i cjelokupne infrastrukture, rekonstrukciju prilaznih puteva, osiguranje osnovnih uvjeta za život, pružanje pravne pomoći radi povratka imovine i otvaranje radnih mjesta. Pozitivnim su ocijenili djelovanje tijela Vlade RH kao i zalaganje predstavnika Hrvata u Republici Srpskoj, dopredsjednika Republike Srpske Josipa Jerkovića i ministra za izbjeglice i raseljene osobe Vlade Republike Srpske Davora Čordaša. 

Dr. Božo Ljubić i Ljubica Maksimčuk susreli su se u četvrtak i s biskupom Banjolučke biskupije dr. Franjom Komaricom. 

Biskup Komarica zahvalio je tom prigodom na pruženoj financijskoj pomoći Vlade RH za obnovu i izgradnju kuća, kulturno-obrazovnih ustanova, staračkoga doma i crkvenih objekata stradalih tijekom rata. Biskup Komarica usto je istaknuo zabrinjavajuće podatke o smanjenju broja Hrvata na području RS-a, apelirajući na potrebu za pojačanim angažmanom predstavnika Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine oko unaprjeđenja položaja Hrvata na području Republike Srpske.

Dr. Ljubić upoznao je biskupa Komaricu tijekom susreta i s aktivnostima Odbora, prijedlogom Predsjedništvu Sabora da se na plenum stavi točka dnevnog reda s temom Bosne i Hercegovine, položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu BiH. Između ostaloga razgovaralo se i o presudi Ustavnog suda BiH glede neustavnosti Izbornog zakona BiH, s ciljem da se i Hrvatima omogući izbor legitimnih predstavnika u institucije vlasti entiteta i države. Sugovornici su se složili oko nužnosti promjena Izbornog zakona koje bi osigurale legitimno predstavljanje Hrvata na svim razinama vlasti u BiH uključujući Republiku Srpsku.

Autor: Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske