Božo Ljubić primio izraelsku veleposlanicu Zinu Kalay Kleitman

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH  Božo Ljubić primio je u petak veleposlanicu države Izrael u Republici Hrvatskoj Zinu Kalay Kleitman. Posjet je organiziran povodom sudjelovanja predsjednika Odbora na međunarodnoj konferenciji o domovini i dijaspori održanoj od  6. do 8. ožujka 2017. u Jeruzalemu (Izrael). 

Ljubić je istaknuo da je konferencija bila vrlo uspješna te je ocijenio iznimno korisnim mogućnost razmijene iskustava s predstavnicima Izraela koji se bave pitanjima židovske dijaspore u svijetu te s ostalim predstavnicima 30 zemalja koje su bile sudionice konferencije. 

Sugovornici su se složili da se suradnja Izraela i Hrvatske razvija u dobrom smjeru, posebice nakon intenziviranja kontakata na najvišoj razini. Ljubić i Kalay Kleitman izrazili su očekivanja da će se dobra suradnja nastaviti i dalje kako povećanjem trgovinske razmjene tako i daljnjom suradnjom na znanstvenom i sigurnosnom planu. S obzirom na sigurnosne izazove s kojima se susreću dvije zemlje, svaka u svojoj regiji, razmijenjena su stajališta o globalnim i sigurnosnim izazovima vezanim uz krizna žarišta na Bliskom istoku te jugoistočnoj Europi.

Veleposlanica se također interesirala za situaciju u Bosni i Hercegovini s obzirom da iz nje dolazi predsjednik Odbora. Ljubić se posebno osvrnuo na povremenu eskalaciju političkih kriza u BiH te je iznio stajalište da bez obzira što je Daytonski mirovni sporazum donio mir u Bosni i Hercegovini, BiH danas treba korijenite, institucionalne i ustavne promjene kako bi se mogli ispuniti uvjeti za približavanje euroatlantskim integracijama. U tom smislu, preporuke iz Rezolucije Europskoga parlamenta su putokaz koji trebaju slijediti predstavnici triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, rekao je Ljubić.

Autor: Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske