Božo Ljubić primio predstavnika Saveza hrvatskih zajednica u Italiji Sammartina

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić sastao se danas s predstavnikom Saveza hrvatskih zajednica u Italiji Antoniom Sammartinom koji je ujedno i predsjednik Saveza moliškohrvatskih kulturnih udruga. 

Sammartino je izvijestio predsjednika Odbora Ljubića o položaju moliških Hrvata te je rekao da je hrvatska zajednica u Talijanskoj Republici mnogo brojnija od broja pripadnika priznate jezične skupine moliških Hrvata. Smatra da bi interesi Hrvata u Italiji bili mnogo bolje zastupljeni kada bi Hrvati bili priznati kao nacionalna manjina u toj državi. 

Ljubić je istaknuo da Hrvatska, koja je na primjeren način riješila pitanje nacionalnih manjina, uključujući i interese talijanske nacionalne manjine, ima moralno i svako drugo pravo tražiti da se na isti način priznaju prava hrvatskih manjina u drugim državama. Stoga je predložio da se u sljedećem razdoblju organizira posjet delegacije Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskome saboru regiji Molise u Italiji, ali isto tako da se dogovore susreti i u regionalnome parlamentu i u parlamentu Talijanske Republike na kojima bi se razgovaralo o pitanjima važnima za hrvatsku nacionalnu manjinu u Talijanskoj Republici. 
 

Autor: Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske